Na čo si dať pozor pri rekonštrukcii starých budov

Na čo si dať pozor pri rekonštrukcii starých budov

“Pri rekonštrukcií budovy sme dostali od dodávateľa nevhodné zásuvky, ktoré sme museli dať vymeniť.” Stretli ste sa aj vy s takým? Alebo niečím podobným? My sme sa tak isto stretli s podobnou situáciou v jednej dodávke, a preto by sme radi na takýto ...
Káble a vodiče
26.03.2020 12:53:07

“Pri rekonštrukcií budovy sme dostali od dodávateľa nevhodné zásuvky, ktoré sme museli dať vymeniť.” Stretli ste sa aj vy s takým? Alebo niečím podobným? My sme sa tak isto stretli s podobnou situáciou v jednej dodávke, a preto by sme radi na takýto prípad poukázali. Príčin môže byť viacero, ale tou hlavnou vyzerajú byť staré rozvody v budove a tak nebolo možné zásuvky použiť.

Hneď na začiatku treba povedať, že budeme hovoriť o prípade s dvojzásuvkami (nie jednoduchými zásuvkami), ktorých spodná strana je zapojená správne a horná naopak, t.j. kolík je nasmerovaný nadol a fáza je na ľavej strane (viď obrázok).

Dôležitá poznámka: Dvojzásuvky vyrábané v niektorých štátoch EÚ sú schválené pre použitie v celej EÚ a riadne opatrené značkou CE.

Pomaly 40 rokov staré normy STN 33 2130 a 33 2180 týkajúce sa Vnútorných elektrických rozvodov a Pripájania elektrických prístrojov a spotrebičov (mimochodom stále v platnosti) zodpovedali v tých časoch pre tieto účely používanej dvojvodičovej sústave TN-C (spoločný PE a N vodič a kolík) až po zásuvkové obvody. Podľa nich bola fáza (L vodič) pripojená vždy na ľavej dutinke pri pohľade spredu a pri ochrannom kolíku hore nad dutinkami.

V dnes používanej trojvodičovej sústave TN-S, prípadne TN-C-S (trojvodičová PE, N a L) musí byť samozrejme vodič PE pripojený na kolík, pričom je v princípe jedno, na ktorú dutinku sú vodiče L a N pripojené.

Záver č.1:
Jednofázové zásuvky s “obrátenými” pracovnými kontaktmi nepredstavujú v dnes používanej sústave TN-S, resp. TN-C-S žiadne zvýšené riziko. Koniec-koncov v harmonizovanej bezpečnostnej norme STN 33 000-4-46 (anglická verzia z roku 2017 a slovenská z roku 2018) už nie je národná príloha prevzatá z noriem STN 33 2130 a 33 2180, podľa ktorej bola fáza (L vodič) pripojená vždy na ľavej dutinke pri pohľade spredu a keď bol ochranný kolík hore.

Záver č.2:
Pri rekonštrukcii starších budov si treba hlavne uvedomiť, aké sú tam rozvody, resp. o akú sústavu ide. Pokiaľ nedôjde zároveň k výmene dvojvodičovej inštalácie (TN-C) za trojvodičovú (TN-S, TN-C-S), takéto dvojzásuvky, napriek tomu, že sú v EÚ schválené, nie sú použiteľné.

Anton Mentel

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu