Porovnanie: LED svietidlá a iné typy svetelných zdrojov

Porovnanie: LED svietidlá a iné typy svetelných zdrojov

Doslúžilo vám staré svetlo alebo si zariaďujete nové bývanie či kanceláriu? Ak vás práve čaká výber svietidiel, ste na správnom mieste. Alternatíva, ktorú vám bude zrejme vo väčšine prípadov odporúčať každý ...
Novinky
08.04.2024 14:57:51

Doslúžilo vám staré svetlo alebo si zariaďujete nové bývanie či kanceláriu? Ak vás práve čaká výber svietidiel, ste na správnom mieste. Alternatíva, ktorú vám bude zrejme vo väčšine prípadov odporúčať každý odborný predajca, sú LED svietidlá. Majú totiž veľké množstvo výhod, ako napríklad úspornosť a dlhšia životnosť. Malým negatívom je však vyššia pôvodná investícia, ktorá je na ich nákup potrebná. Preto mnohí využívajú ponuku predajcov na cenovo dostupnejšie LED svietidlá v akcii.

 

Potrebujete sa zorientovať? Pripravili sme pre vás komplexný porovnávací článok, v ktorom sa dozviete:

 

  1. Čo treba zohľadniť pri výbere svietidla?
  2. Aké typy svietidiel máte k dispozícii?
  3. Aké výhody a nevýhody majú LED svietidlá v porovnaní s ostatnými svietidlami?

 

Ako vybrať vhodné osvetlenie?

Ak sa v problematike svietidiel nevyznáte, prípadne by ste sa radi vyhli nákupu typu pokus-omyl, pred samotnou kúpou by ste sa mali zamyslieť nad niekoľkými faktormi. Výber vhodného svietidla totiž ovplyvňuje dizajn miestnosti, funkčnosť osvetlenia, ale taktiež atmosféru a svetelný komfort v miestnosti (alebo v exteriéri). Aké parametre by ste mali zvážiť?

 

Umiestnenie svietidla

 

Miestnosť, v ktorej by malo nové svietidlo zabezpečovať dostatok osvetlenia, je kľúčová už v prvej fáze výberu. Inú intenzitu svetla totiž potrebujete v spálni a inú v denných miestnostiach, ako je napríklad detská izba, kancelária alebo kuchyňa. Kým jednom prípade zohráva úlohu dostatočné osvetlenie, v druhom napríklad dizajn a typ svietidla (podhľadové svietidlá, podlinkové svietidlá a pod.) v súvislosti s konkrétnou miestnosťou.

 

Typ svetelného zdroja

 

Existuje niekoľko typov svietidiel, ktoré sa líšia konštrukčne i technológiou. Príkladom sú obľúbené LED svietidlá, halogénové či klasické svietidlá. Viac o tom, aký typ svietidla sa hodí na konkrétne miesta, sa dočítate nižšie.

 

Úroveň osvetlenia

 

Každý priestor má osobitné nároky na osvetlenie. Od toho sa odvíja, aké svietidlo si zvolíte, prípadne ich počet alebo kombinácia viacerých, ktoré splnia vaše nárok. Príkladom sú kancelárie, kde sa vyžaduje dostatočne intenzívne osvetlenie, ktoré dokáže alternovať denné svetlo.

 

Nároky na energie

 

Dnes, viac než kedykoľvek v minulosti, je potrebné voliť udržateľné riešenia aj v rámci spotreby elektrickej energie. K environmentálnemu aspektu sa pridáva aj fakt, že šetrný prístup sa zohľadní aj v rámci nákladov na energie.

 

Dizajn

 

Aj v prípade výberu svietidiel zohráva rolu vizuálna stránka a teda to, ako svietidlo vyzerá. Okrem materiálu, z ktorého je svietidlo vyhotovené, je to často farebné prevedenie, štýl alebo rôzne detaily. Napokon, v mnohých prípadoch je svietidlo súčasťou interiéru a často je vnímané aj ako dizajnérsky doplnok.

 

Typy svietidiel. Aké máte možnosti?

 

LED svietidlá

 

Čo sú LED svietidlá?

Už ste sa niekoľkokrát stretli s výrazom LED svietidlá, no stále neviete, čo to vlastne znamená? LED-ky používajú Light Emitting Diodes (LED) ako zdroj svetla. Ide v podstate o polovodičovú súčiastku, ktorá sa rozsvieti, keď cez jej telo prechádza elektrický prúd. Ako sme už v úvode spomenuli, LED svietidlá a LED žiarovky sú aktuálne najpopulárnejšou voľbou v prípade domácností, kancelárií, ale aj väčších komerčných či priemyselných budov. Dôvod je jednoduchý – sú vysoko energeticky účinné, majú dlhú životnosť a široké využitie.

Výhody LED svietidiel

Pri porovnaní s klasickými žiarovkami, LED svietidlá majú až o 80% nižšiu spotrebu energie a dokonca aj dlhšiu životnosť. Výhodou je, že nevyžarujú také množstvo tepla ako doterajšie riešenia a nepociťujete tak prebytočné teplo ani v prípade, ak ste pri svietidle blízko. Technológia navyše umožňuje vybrať si zo svietidiel s rôznymi farbami svetla alebo inováciami ako je SMART osvetlenie, ktoré samé mení vlastnosti podľa aktuálnych svetelných nárokov v miestnosti alebo vytvára nezameniteľnú atmosféru.

Nevýhody LED svietidiel

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sú LED-ky ideálnou voľbou v prípade všetkých možností osvetlenia. Je tu však aj niekoľko negatívnych vnemov, ktoré sú dôvodom, že na trhu stále aj iné riešenia. Príkladom je vyššia obstarávacia cena alebo zvýšené nároky na ochranu v rámci elektroinštalácii (LED svietidlá vyžadujú vysoký výkon, preto je niekedy potrebná odborná montáž). Okrem toho treba byť obozretný pri výbere, nakoľko niektoré lacné LED svietidlá môžu byť nekvalitné a spôsobovať neželané problémy – napríklad blikanie. Preto je na mieste zvoliť si overeného predajcu alebo značku.

Kde všade sa LED svietidlá používajú?

LED-ky sa dnes používajú v takmer každom type interiéru, ale i v rámci exteriérového a priemyselného osvetlenia. Príkladom sú domácnosti, kancelárske priestory, parkoviská, obchodné centrá a prevádzky, verejné priestranstvá a podobne. Veľkým bonusom LED svietidiel je fakt, že nevytvárajú prílišné zaťaženie na životné prostredie.

Klasické žiarovky

Klasické žiarovky fungujú na princípe prechodu elektrického prúdu cez kovové vlákno v žiarovke. Vlákno sa zahreje na vysokú teplotu a vysiela svetlo. Práve to je dôvodom, prečo sú žiarovky menej úspornejšou alternatívou, ako LED-ky. Na dosiahnutie rovnakého svetelného efektu spotrebujú viac energie a zároveň sa veľká časť z nej premení na nežiaduce teplo.

 

Výhody klasických žiaroviek

 

  • nízka obstarávacia cena
  • jednoduchá inštalácia
  • široký uhol a dobrý rozptyl osvetlenia

 

Nevýhody klasických žiaroviek

 

  • vysoká spotreba energie
  • krátka životnosť
  • obmedzené možnosti ovládania (jas, intenzita)
  • potreba špeciálneho spracovania odpadu (obsah ortute)

 

Na trhu sú dnes dostupné aj úsporné žiarovky, ktoré sa vyznačujú nižšími nárokmi na spotrebu elektrickej energie.

 

Výbojky

 

Možno ste sa stretli s pojmom výbojky. Ide o svetelný zdroj, ktorý obsahuje elektródy a plyn. Plyn v momente, ako sa dostane do elektrického poľa ionizuje a pomocou elektrického oblúku vytvára svetlo. Výhodou výbojok je, že sú veľmi výkonné a majú aj relatívne dlhú životnosť. Preto sú častou voľbou v priemysle. Majú však aj nevýhody – vysokú spotrebu elektrickej energie, vyššie nároky na napájanie a inštaláciu a dlhšiu dobu zahrievania, kým dosiahnu svoj najvyšší výkon.

 

Žiarivky

 

Princíp žiariviek vychádza z  fluorescenčného javu. Žiarivka je v podstate dlhý sklenený vákuový valec s malým množstvom žiarivej látky a plynu. Prechádzajúci elektrický prúd v jej tele ionizuje žiarivú látku a uvoľňuje svetelné fotóny. Tieto fotóny potom absorbuje fluorescenčný náter, ktorý vytvorí vo vnútri trubice svetlo. Výhodou žiariviek je pomerne nízka spotreba, dlhá životnosť a rovnomerný rozptyl svetla. Nevýhodou je však pomalšie uvedenie do prevádzky, malý, no predsa reálny obsah potenciálne nebezpečných látok (ortuť a pod.) a taktiež krehkosť.

Halogénové žiarovky

Halogénové žiarovky (halogénky) sa od tých klasických odlišujú tým, že ich telo z kremeňa vo vnútri vypĺňajú halogénové plyny. Aj vďaka tomu majú vysokú svietivosť, dlhšiu životnosť ako klasické žiarovky a vysoký farebný index (reprodukcia farieb svetla s veľkou presnosťou). Zároveň ide o cenovo dostupné riešenie, ktoré si nevyžaduje extra veľkú investíciu. Ich nevýhodou je vysoká teplota, vysoká spotreba energie a teda i vyššie nároky na prevádzku.

 

LED svietidlá verzus iné svetelné zdroje

 

Ak sa vám pri dosiaľ vymenovaných výhodách a nevýhodách jednotlivých svetelných zdrojov nepodarilo rozhodnúť sa, ktoré sú pre vás najvhodnejšie, čítajte ďalej. V nasledujúcich riadkoch sme porovnali LED svietidlá s ostatnými typmi svetelných zdrojov z pohľadu viacerých aspektov. 

 

Ktoré svietidlá sú najúčinnejšie?

 

Na začiatok je potrebné dodať, že výber konkrétneho svietidla vždy závisí aj od konkrétneho typu a taktiež výrobcu. Každá z vyššie uvedených možností prináša viacero variant (rôzne druhy žiaroviek a svietidiel). Vo všeobecnosti však platí, že z pohľadu účinnosti a výkonu sú to práve LED svietidlá, ktoré patria k tým najvýkonnejším.

 

Ak by sme to chceli prerátať presne, hovoríme o priemernej účinnosti 100 lumenov na 1 watt. Podobne, no o niečo menej účinné, sú výbojky. Tam hovoríme o 60 – 80 lumenoch na 1 watt, avšak ich použitie má svoje obmedzenia (verejné priestory a podobne). U ďalších typoch svietidiel účinnosť klesá. Pre doplnenie spomenieme najmenej účinné klasické žiarovky, kde môžete rátať s desaťnásobne menšou účinnosťou – 10 lumenov na 1 watt.

 

Ktoré svietidlá majú najdlhšiu životnosť?

Zo všetkých vyššie spomenutých druhov svetiel sú to práve LED-ky, do ktorých by ste mali investovať, ak hľadáte svietidlo s najdlhšou životnosťou. V priemere hovoríme o 50 000 hodinách. LED svietidlá teda vydržia až päťdesiatkrát viac, než klasické či halogénové žiarovky a až 25-násobne viac než výbojky a žiarivky.

Ktoré svietidá sú najúspornejšie?

Najúspornejším a zároveň najefektívnejším riešením je LED technológia. Znamená to, že LED-ky dokážu určité množstvo spotrebovanej energie premeniť na najväčšie množstvo svetla, ak ich porovnáme s klasickými žiarovkami, halogénovými žiarovkami, výbojkami i žiarivkami. Najhoršie z tohto rebríčka vychádzajú práve klasické žiarovky, ktoré sú najmenej úsporné. Je to práve z dôvodu, že veľké množstvo spotrebovanej energie premieňajú na teplo.

 

Ktoré svietidlá sú najlacnejšie?

 

Cenovo najdostupnejšie sú klasické žiarovky. Nasledujú halogénové žiarovky, ktoré sú o niečo drahšie a ostatné typy svietidiel ako výbojky, žiarivky a podobne. Najdrahším riešením ostávajú práve LED svietidlá. Treba však poznamenať, že postupom času sa ich cena stala dostupnejšou pre väčši množstvo domácností, z dôvodu klesajúcich nákladov na výrobu a väčšieho dopytu.

 

Výsledok: Ktoré svietidlá si vybrať?

 

Víťazom porovnania uvedených typov svietidiel sú jednoznačne LED svietidlá. A to aj z viacerých aspektov, ktoré sme spomenuli vyššie v článku. Sú ekologickejšie, majú veľa variantov farebného spektra a taktiež možností ako inteligentné SMART žiarovky či integrácia v rámci IoT sústavy prvkov.

 

Zároveň platí, že sú najvýkonnejšie a majú najdlhšiu životnosť. Ak je jediným dôvodom, prečo ich kúpu odkladať práve cena, riešenie prinášajú výhodné akcie na LED svietidlá, ktoré pravidelne v MURATE našim zákazníkom prinášame. Napokon, v konečnom dôsledku môžete vďaka vhodnému výberu LED svietidla aj ušetriť.

 

KÚPIŤ LED SVIETIDLÁ SO ZĽAVOU

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu