3 základné odporúčania pri výbere káblov, ktorými sa treba riadiť pri stavbách a rekonštrukciách

3 základné odporúčania pri výbere káblov, ktorými sa treba riadiť pri stavbách a rekonštrukciách

Byť cenovo senzitívny zákazník je dnes vlastne úplne štandardné. Každý obchodník si prirodzene stráži svoje náklady a s nimi súvisiace marže. Horšie to však je s cenovou senzitivitou v kombinácii s nekvalitným tovarom. ...
Murat
23.04.2024 13:10:12

Byť cenovo senzitívny zákazník je dnes vlastne úplne štandardné. Každý obchodník si prirodzene stráži svoje náklady a s nimi súvisiace marže. Horšie to však je s cenovou senzitivitou v kombinácii s nekvalitným tovarom. Lebo nekvalitný a lacný produkt môže vo finálnej fáze v stredno až dlhodobom horizonte vlastne náklady navyšovať. A už aj hneď pri samotnej inštalácii môže byť zvýšená pracnosť (ťažšie odizolovávanie, praskanie plášťa, ťažšia identifikácia kábla atď.). A toto by si mal každý odborník veľmi dobre vedieť na začiatku zrátať.

Denne riešime v MURATe desiatky dopytov, objednávok a robíme odborné poradenstvo našim zákazníkom. Od malých živnostníkov, až po veľké korporácie. Existuje tu silná kategória odborníkov, ktorí sú zedukovaní a káblovým produktom veľmi dobre rozumejú. Ale ako je to asi v každom sektore, je tu aj ich protipól. Napríklad v segmente bežných inštalačných kábloch pri menších realizáciách, stavbách rodinných domov, či rekonštrukciách bytov často „narážame“ na zákazníkov, ktorí problematike nerozumejú a hľadajú niečo „rýchlo a lacno“.

Čo by teda mal spĺňať kvalitný kábel?

  • 1. Kábel by mal v prvom rade obsahovať správny popis, ktorý garantuje jeho kvalitu. Popis na štandardnom kábli by mal obsahovať:
    • a. Názov výrobcu,
    • b. Počet žíl,
    • c. Prierez,
    • d. Metráž (pri niektorých typoch nie je podmienkou).
    Vo všeobecnosti platí – pozor na nepopísané, tzv. no name káble!

    Vľavo neoznačený kábel od neznámeho výrobcu s plastom z nekvalitného PVC (označené praskliny)

    Vpravo kábel s dobre viditeľným označením, podľa ktorého sa dá jednoznačne identifikovať výrobca

  • 2. Elektrické káble by mali rovnako aj vizuálne spĺňať požadované kvalitatívne kritériá. Najčastejšie vizuálne chyby:
    • a. Je hmatateľný (presvitá) skrut žíl,
    • b. Nemá výplňovú hmotu medzi žilami a plášťom (CYKY, AYKY),
    • c. Je bez vyššie spomínaného popisu.
  • 3. Realistická cena

    Cena by pre realizátora samozrejme mala byť prijateľná a čo najvýhodnejšia. To je až také klišé. Ale napr. už samotná príliš nízka cena kábla môže signalizovať niečo o jeho kvalitatívnych parametroch. Jedna vec je konkurenčné prostredie porovnateľných certifikovaných tovarov, ale druhá vec je príliš nízka cena bez prihliadanie na kvalitu produktu. U nás v kabelarine pre výber tovaru 2-násobne platí „2x meraj (počítaj) a raz rež“.

    Pre realizátorov stavieb a rekonštrukcií platí naše odporúčanie:

    Kábel bez popisu určite neprešiel žiadnou skúšobňou a tým pádom je veľké riziko ho použiť aj pri menej náročných aplikáciách RD a pod., Použitím takýchto káblov sa riskuje neprevzatie staveniska revíznym technikom alebo investorom a zároveň je ohrozené zdravie osôb pohybujúcich sa v objekte.

    Jozef Kolárik

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu