Ako na spájanie káblov? Spoznajte nové efektívne káblové spojky

Ako na spájanie káblov? Spoznajte nové efektívne káblové spojky

Spájanie káblov je nevyhnutnou súčasťou nových elektroinštalácií, renovácií či opráv, ale aj výroby elektronických zariadení. Poznáte všetky možnosti, ako môžete káble v rámci inštalácií spájať? ...
Káble a vodiče
01.08.2023 08:38:34

Spájanie káblov je nevyhnutnou súčasťou nových elektroinštalácií, renovácií či opráv, ale aj výroby elektronických zariadení. Poznáte všetky možnosti, ako môžete káble v rámci inštalácií spájať? Pozrite sa na výhody, ktoré prináša jedno z riešení – káblové spojky a využite najnovšie vychytávky v tejto oblasti.

 

Spájanie káblov: Vyberte si najvhodnejší spôsob

 

Okrem klasických elektroinštalácií v rámci budov (rozvádzače, vypínače, zásuvky a pod.) sa káble spájajú aj v elektromotoroch, pri inštalácii distribučných sústav v transformátoroch či prepäťových ochranných zariadeniach a taktiež pri sieťových inštaláciách a zhotovovaní elektrických prístrojov.

 

Dilemou elektroinštalatérov, konštruktérov, revíznych technikov a pracovníkov v elektropriemysle je často otázka, ako spojiť káble čo najefektívnejšie z pohľadu bezpečnosti, trvácnosti a taktiež nákladov spojených s materiálom alebo použitou technológiou.

 

Na výber je hneď niekoľko možností, ako káble spájať.
 

Káblové spojky, svorky a iné možnosti, ako spájať káble

 

Kliešte na káble

Pomocou špeciálnych klieší na káble môžete jednoducho vodiče cvikať, spájať i lisovať. Práve lis, ktorý vznikne tlakom pomocou klieští, vytvorí potrebný spoj na kábloch. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konektory na káble

Káble sa pohodlne vsunú do konektora a spoja. Na výber je množstvo konektorov podľa určenia: zásuvkové konektory pre telekomunikačné a LAN siete, kompresné konektory, ktoré spojenie káblov zaistia tlakom, tvarové konektory používané v automotive a podobne.


Káblové spojky

Aj v prípade káblových spojok existuje hneď niekoľko typov, ktoré vám dokážu zefektívniť prácu. Spojky pre silové káble alebo spojky pre optické káble patria dnes k výbave, s ktorou elektrikár zrýchli inštaláciu alebo pohodlne odstráni prípadné problémy na vedení.


Spájkovanie káblov

Spájkovanie káblov je spôsob spájania káblov za pomoci roztaveného kovu. Touto metódou však káble nespojíte bez nepostrádateľnej spájkovačky a príslušnej spájkovacej techniky.
 

Ako vybrať správny spôsob spájania káblov?

 

Pri rozhodovaní sa, ktorý spôsob spájania káblov si vybrať, je potrebné zvážiť hneď niekoľko faktorov. Prvým z nich je typ kábla. Pre niektoré typy káblov, ako napríklad silové káble, je odporúčanou voľbou spájanie káblovými svorkami, pre signálne káble sú to konektory.

 

Nemenej dôležitý je prúd, ktorý káblami prechádza a taktiež požadovaná kvalita spojenia (najmä v prípade signálnych káblov, ktoré si vyžadujú kvalitné spoje). Svoju rolu pre výber vhodného spojenia káblov zohráva aj umiestnenie spoja. V prípade zvýšených nárokov na odolnosť sú káblové spojky a káblové svorky s vyšším stupňom ochrany nevyhnutné.


Káblové spojky: Kedy ich použiť a aké majú výhody v porovnaní s typom spájania káblov?

 

Pomocou káblových spojok je možné bezpečne, rýchlo a efektívne spojiť dva a viac káblov. Využitie tak majú kdekoľvek, kde sa spájanie káblov vyžaduje. Pri konštrukcii elektroniky a elektrických zariadení, pri elektroinštaláciách, ale i telekomunikáciách, v sieťovom odvetví a automobilovom priemysle.


Výhody káblových spojok

 

V porovnaní s ostatnými spôsobmi majú káblové spojky hneď niekoľko výhod, vďaka ktorým sa stali obľúbenou možnosťou vo vyššie spomenutých prípadoch spájania káblov.

 

  1. Bezpečnosť – obsahujú len pevné časti, vďaka čomu sa predchádza poškodeniu pohyblivými časťami.

 

  1. Sú vhodné aj do extrémnych podmienok – odolávajú vplyvom okolia, ako napríklad vibrácie a tlak.

 

  1. Odolávajú vysokému prúdu – sú teda vhodné aj pre elektroinštalácie ku káblom prenášajúcim vysoké napätie.

 

  1. Majú nízku hmotnosť a ľahko sa používajú – jednoduchá inštalácia predurčuje káblové spojky k efektívnej voľbe, ktorá šetrí čas elektroinštalatéra alebo konštruktéra a minimalizuje nároky na používanie zložitého náradia a taktiež jeho transport.

 

  1. Sú variabilné – pomocou káblových spojok je možné spájať rôzne typy káblov a vodičov.

 

  1. Odolávajú korózii – spojky sú navrhnuté tak, aby ich ani po čase neporušila korózia, takže sú vhodné aj do prostredia so zvýšenou vlhkosťou.

 

  1. Sú flexibilné – ich použitie je možné v rôznom prostredí a aplikácia v rôznych polohách. Jedna spojka tak dokáže nahradiť niekoľko dosiaľ používaných spôsobov spájania káblov.
     

Najpoužívanejšie druhy káblových spojok

 

Vďaka výhodám káblových spojok je spájanie káblov jednoduchou záležitosťou, na ktorú nie je potrebná žiadna špeciálna technológia. Podľa toho, o aké káble ide a kde spoj budete realizovať, môžete ďalej vyberať z niekoľkých ďalších typov káblových spojok.

 

Lisovacie spojky

Lisovacie káblové spojky slúžia na jednoduché spojenie dvoch káblov. Konce káblov sa vložia do zlisovateľnej časti spojky v tvare trubičky a následne tlakom zalisujú, aby pevne držali. Využívajú sa napríklad v automobiloch, rozvodných elektroinštaláciách, ale i komponentoch v elektrických zariadeniach.


Vodotesné spojky


Ideálnou možnosťou pre inštalácie a zariadenia, ktoré sú vystavované vplyvom počasia a nadmernej vlhkosti, sú v prípade spájania káblov vodotesné spojky a krabice. Obsahujú gél, vďaka ktorému je spoj chránený pred koróziou a navyše bráni celkovému vniknutiu vlhkosti do blízkosti kábla. Využitie nachádzajú napríklad v konštrukciách solárnych panelov, v elektrárňach alebo v priemyselných a výrobných objektoch.


Skrutkovacie káblové spojky

Princípom pre ich upevnenie je jednoduché zaskrutkovanie. Tento typ káblovej spojky patrí medzi najpoužívanejšie, keďže sú jednoducho inštalovateľné a vhodné pre veľké množstvo typov káblov (sú dostupné v rôznych veľkostiach). Najčastejšie sa s nimi stretávame v rámci elektroinštalácií káblových rozvodov a vedení, ktoré nevyžadujú extra nároky na odolnosť voči exteriérovým vplyvom.


Bezskrutkové káblové rýchlospojky


Sú opakom skrutkovacích káblových spojok. Ešte jednoduchšie používanie z nich robí obľúbený komponent pre všetkých elektroinštalatérov. Rýchle pripojenie a taktiež odpojenie káblov sa využíva v priemysle, vo výrobe, ale aj v rámci inštalácií elektrických rozvodov a sietí v budovách a výrobných objektoch. Princípom je mechanizmus, ktorý stlačí kábel v spojke a vytvorí tak stabilný a odolný spoj podľa potreby.

 

Novinky v sortimente káblových spojok

 

Káblové spojky majú rozhodne veľké množstvo výhod, vďaka ktorým sú obľúbenou možnosťou pre spájanie káblov takmer v akýchkoľvek podmienkach. No to ešte stále nie je všetko.

Novinku prinášajú káblové spojky značky Friedl. Do portfólia produktov pridali prachotesné a vodotesné káblové spojky, ktoré je navyše možné rozobrať a znova použiť. K výhodám tohto spôsobu spájania káblov sa tak pridávajú aj nižšie náklady na inštaláciu a údržbu kabeláže, jej servis a výmenu a taktiež zaškolovanie personálu.

Vyskúšajte benefity pohodlnej a efektívnej elektroinštalácie či revízie s minimálnymi nákladmi a zaraďte káblové spojky do výbavy vašich elektroinštalatérov, konštruktérov či technikov.

 

POZRIEŤ PONUKU KÁBLOVÝCH SPOJOK

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu