Ako vybrať to najlepšie vonkajšie vianočné osvetlenie a svetielka na stromček?

Ako vybrať to najlepšie vonkajšie vianočné osvetlenie a svetielka na stromček?

Vonkajšie vianočné osvetlenie vytvára pôsobivú tematickú atmosféru, bez ohľadu na to, či ide o klasické svetelné reťaze, alebo vonkajšie vianočné dekorácie so svetelným efektom.    Aby však vianočná výzdoba ...
Novinky
25.11.2021 14:28:18

Vonkajšie vianočné osvetlenie vytvára pôsobivú tematickú atmosféru, bez ohľadu na to, či ide o klasické svetelné reťaze, alebo vonkajšie vianočné dekorácie so svetelným efektom. 

 

Aby však vianočná výzdoba nepôsobila ako nepodarená hra so svetelným efektami, pripravili sme si pre vás niekoľko overených tipov. Pomôžu vám vyriešiť nielen otázku, ako vybrať vhodné vonkajšie vianočné osvetlenie a vianočné svetelné dekorácie do interiéru, ale i zladiť ich tak, aby ste vo výsledku dosiahli to, čo na Vianociach všetci tak milujeme. 

 

Áno, tento rok máte ČARO VIANOC vo vlastných rukách. 

Aké by malo byť vonkajšie vianočné osvetlenie? 5 kritérií výberu, ktoré vás nasmerujú

 

Ak ste si dosiaľ mysleli, že stačí v ponuke vianočného osvetlenia a dekorácií siahnuť po prvom výrobku, na ktorom vidíte nápis outdoor prípadne exteriér, mierne vás sklameme. Síce platí, že výber vonkajších vianočných dekorácií nie je zrovna atómová veda, existuje zopár kritérií, ktoré by ste mali pri výbere rozhodne zvážiť

 

Dôvod je jednoduchý. Uvedomíte si ho práve vo chvíli, keď na vás namiesto očarujúcich vianočných svetielok zažiaria sklamané detské očka, ktorým len ťažko vysvetlíte, že je príliš krátky napájací kábel. Alebo keď vás prekvapí účet za energie, ktorý v zimných mesiacoch stúpne spolu s ďalšou a ďalšou vianočnou dekoráciou, ktorú do výbavy dokúpite. Čo by teda vianočné svetelné dekorácie mali celkom určite spĺňať?

1. Nekupujte mačku vo vreci, vonkajšie vianočné osvetlenie vás musí chytiť za srdce

 

Samozrejme, nie vždy máte možnosť výrobok si rozbaliť a vyskúšať skôr, než ho zakúpite. Skúste si však pozornejšie všimnúť obal, prípadne katalóg, magazín alebo fotky v e-shope priamo v ponuke produktu. Práve tam nájdete predstavu nielen o tom, akou farbou budú vaše vianočné svetielka žiariť, ale i skvelé nápady a inšpiráciu, ako ich vkusne nadekorovať. Ak však máte svoju vlastnú predstavu, hľadajte vonkajšie dekorácie, ktoré zapadnú do celkového konceptu výzdoby a budú spolu i ladiť. Studená biela dokáže rozžiariť mrazivé nočné ticho nevídane krásnym sviatočným nábojom a farebné varianty vnesú do každej exteriérovej vianočnej výzdoby srdečnosť, veselosť a radosť. A presne tú si predsa počas vianočných sviatkov túžime užiť všetci.

2. Bezpečnosť je vždy prvoradá. Nie všetky svetielka na stromček možno použiť aj v exteriéri

 

Ak bývate v rodinnom dome, prípadne sa chystáte umiestniť vianočný stromček na balkóne, zrejme vám napadne, že práve svetielka na stromček musia spĺňať kritériá pre umiestnenie v exteriéri. Nie všetky totiž dokážu odolať vonkajším vplyvom, ako je napríklad vlhkosť, zima či voda. O tom, či môžete osvetlenie bezpečne použiť aj v exteriéri, hovorí takzvaná trieda alebo stupeň ochrany. Na výrobku ho nájdete pod značkou IP. V prípade, ak za ňou nasleduje dvojčíslie IP20 alebo IP23, sú tieto svetelné dekorácie použiteľné len v interiéri. Informácia s označením IP44 a vyššie však už jasne vraví, že v rukách držíte vonkajšie vianočné osvetlenie, ktoré môžete bezpečne použiť práve na balkóne, terase alebo v záhrade. 

Aké ďalšie parametre by mali vonkajšie vianočné dekorácie spĺňať, aby boli bezpečné?

 

  • označenie platným certifikátom, ktorý spĺňa požadované bezpečnostné a technické normy Európskej únie (označenie CE)

 

  • slovenský popis a návod na použitie

 

  • popisný štítok so všetkými dôležitými informáciami (pôvod, napätie a príkon náhradných dielov, trieda bezpečnosti – IP)

 

Aby ste predišli prípadným problémom a vyberali z osvetlenia, ktoré tieto nároky spĺňa, je lepšie spoľahnúť sa na nákup u overeného predajcu alebo v špecializovanom renomovanom e-shope, kde je napríklad samozrejmosťou i záručný list.

3. Vyberajte také vonkajšie vianočné osvetlenie, ktoré splní vaše kritériá a predstavy

 

Okrem estetickej roviny a bezpečnostných požiadaviek, nezabudnite na dôležitý bod. A tým je práve splnenie vašich predstáv z technického pohľadu. Vysnívali ste si krásne vysvietený dom, strechu ktorého budú kopírovať nežné biele svetielka? Alebo by ste chceli pomocou svetelného závesu, vhodného do exteriéru, rozžiariť svoju terasu? 

 

V tom prípade platí zlaté pravidlo – dvakrát meraj a raz rež. Samozrejme, vianočné dekorácie nebudete prestrihovať. Skôr, než ich však zakúpite, presvedčte sa o dôležitých detailoch, ako je napríklad samotná dĺžka svetelnej reťaze. Bolo by skutočne škoda, keby až vo chvíli, keď sa vyštveráte posledný raz na rebrík zistíte, že na niekoľkých zvyšných metroch vianočné osvetlenie chýba. Podobnú nepríjemnú situáciu vám však môžu pripraviť aj svetielka na stromčeku. V momente, keď vám dôjde, že vám pri obmotávaní svetelnej reťaze dĺžka nepostačuje, zrejme budete musieť riešiť alternatívne možnosti. A tie už predsa len nemusia ladiť s vašou pôvodnou predstavou. 

 

Rovnako však dokáže potrápiť aj nepostačujúca dĺžka prívodného kábla. Pred kúpou vonkajšieho vianočného osvetlenia odporúčame preveriť si, v akej vzdialenosti je zdroj napájania od miesta, kde chcete osvetlenie alebo vianočnú dekoráciu osadiť.

4. Myslite ekologicky. Aj vonkajšie vianočné osvetlenie môže byť udržateľné

 

Pri výbere vianočných dekorácií máte na výber hneď z niekoľkých možností spôsobu napájania. Prvou sú batérie, ktoré sa ukrývajú v púzdre s podobnými nárokmi na bezpečnosť, ako má samotné osvetlenie. Ak však chystáte vianočnú výzdobu s o niečo monumentálnejším nádychom, šetrnejšie riešenie je siahnuť po svetelných dekoráciách, ktoré vyžadujú napájací zdroj, alebo je zdroj ich súčasťou a vy ich môžete pohodlne napojiť na sieť.

 

Trendom, ktorý spĺňa požiadavky na udržateľnejšiu vianočnú výzdobu, sú vianočné dekorácie s modernou LED technológiou. Napokon, vymeniť za úspornejší variant môžete i dosluhujúce svetielka na stromček. Odmenou vám bude až o 80-90% nižšia spotreba energie a násobne dlhšia životnosť. K úspore nákladov vám pomôže aj dômyselný časovač, pomocou ktorého si pohodlne nastavíte, v akých časových intervaloch by ste chceli vianočnú výzdobu rozžiariť a kedy vnoriť exteriér svojho domu či balkón do upokojujúcej tmy. 

5. Nadčasové riešenia sú tie, ktoré nepodliehajú trendom. Svetielka na stromček jednoducho k Vianociam patria

 

Hoci na nás každoročne s príchodom zimy vykúkajú i nové trendy vo výzdobe interiéru alebo vonkajšom vianočnom osvetlení, nedajte sa zmiasť. Dobrá rada znie: Zaobstarajte si niekoľko kúskov, ktoré budete môcť kombinovať s akýmikoľvek dekoráciami, ktoré vás chytia z srdce. Meniť každoročne celú vianočnú výzdobu je predsa len záťaž na vašu peňaženku, ktorej môžete predísť. 

 

Exteriérové svetelné reťaze môžete skombinovať s ostatnými vonkajšími vianočnými dekoráciami jednoducho tak, že ich svetlo (biela, teplá žltá alebo farebná) zjednotíte v rovnakom farebnom tóne. Týmto štýlom môžete svoju zbierku vianočných ozdôb dopĺňať stále o nové kúsky bez toho, aby ste sa obávali, že to už pôsobí prekombinovane

 

Rovnako sú na tom i spomínané svetielka na stromček. Ak patríte k tým, ktorí po roku či dvoch menia výzdobu stromčeka podľa najnovšej módy, vyberajte svetielka, ktoré sa hodia ku všetkým farebným odtieňom a dekoráciám. Napokon, svetlo do interiéru môžete vniesť aj vďaka LED vianočným svietidlám s tematickým nádychom, ktoré sú skvelou dekoráciou do vašej výzdoby v teple domova. Skvelým krokom k udržateľnosti sú vysvietené adventné kalendáre. Namiesto tradičných sladkostí do nich môžete pripraviť drobné darčeky, kúsky skladačky alebo milé odkazy. 

 

Mimochodom, keď sme už pri tých trendoch, vyskúšali ste niekedy efektný dekoratívny projektor s vianočným motívom alebo prilákať do svojej záhrady vysvieteného jelenčeka, tematického snehuliaka alebo rozprávkového ľadového medveďa? Garantujeme vám, že tieto vianočné dekorácie rozhodne vyčarujú v exteriéri vášho príbytku doslova kúzelnú sviatočnú atmosféru.

 


Dobré rady na záver, aby vaše vonkajšie vianočné osvetlenie zažiarilo tak, ako ste si predstavovali

Rada prvá – prepájajate a predlžujte

 

Nepodarilo sa vám nájsť dostatočne dlhú svetelnú reťaz, ktorá by dokázala ozdobiť celú dĺžku terasy alebo lemu vašej strechy? Nezúfajte. Možno ste o tom ešte nepočuli, no vianočné osvetlenie je možné i prepájať. Skvelým riešením je však i predlžovací kábel, vďaka ktorému nebude zdroj napájania nikdy príliš ďaleko. 

Rada druhá – vonkajšie vianočné osvetlenie nedávajte dole

 

Ubrala vám vianočná výzdoba vždy niekoľko hodín drahocenného času, ktorý vám navyše ešte aj vyčaroval zopár omrzlín na prstoch? Svetelné reťaze, na rozdiel od svetielok na stromček, nemusíte predsa z domu odinštalovať. Mnohé domácnosti ich nechávajú na dome počas celého roka a jediné, čo urobia vo chvíli, keď chcú výzdobu rozžiariť je, že aktivujú časový spínač. A voilá! Ušetrený čas si môžete vychutnať v teple svojho domova a obdivovať vianočnú výzdobu so svojou rodinou.

 

Rada tretia – na detailoch záleží. Akej farby je kábel svetielok na stromček?

 

Ak už ste zohľadnili všetky potrebné kritéria výberu vnútorných i vonkajších vianočných dekorácií, a stále váhate medzi dvoma či tromi konkrétnymi výrobkami, rozhodnúť môžu práve detaily. A farba kábla je jedným z nich. Najčastejšie sa stretávame s priesvitným, bielym a zeleným káblom. Pýtate sa, prečo práve zeleným? Odpoveď je jasná – svetielka na stromčeku so zeleným káblom nepôsobia ako päsť na oko a dokonale splynú s farbou umelého i živého ihličia. Napokon, i čierny kábel na vianočnom osvetlení budí zbytočnú pozornosť, ak je umiestnený na bielej fasáde, obzvlášť celoročne. Lepšou možnosťou bude v tomto prípade zvoliť si kábel priesvitný.


 

Máte už presnú predstavu, ako by malo vaše vonkajšie vianočné osvetlenie vyzerať? Veríme, že sa vám i s pomocou našich rád podarí vybrať to najvhodnejšie. Ak si i napriek tomu neviete rady, s výberom konkrétnych svetielok na stromček či vonkajších vianočných dekorácií vám kedykoľvek pomôžeme, kontaktujte nás.

 

ZOBRAZIŤ PONUKU VIANOČNÉHO OSVETLENIA A DEKORÁCIÍ

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu