Aktuálne trendy v elektropriemysle: Kráčajte s dobou a požiadavkami zákazníkov

Aktuálne trendy v elektropriemysle: Kráčajte s dobou a požiadavkami zákazníkov

Elektropriemysel a inovácie nie sú výnimkou, čo sa nových technológií a progresu týka. Narastajúci dopyt po využívaní obnoviteľných zdrojov, environmentálne rozmery priemyselnej výroby a taktiež využívania jej produktov alebo smart riešenia ...
Novinky
12.08.2022 10:14:47

Elektropriemysel a inovácie nie sú výnimkou, čo sa nových technológií a progresu týka. Narastajúci dopyt po využívaní obnoviteľných zdrojov, environmentálne rozmery priemyselnej výroby a taktiež využívania jej produktov alebo smart riešenia uľahčujúce každodenný život, otvárajú nové možnosti, ako vyjsť svojim zákazníkom v ústrety.

 

Pripravili sme pre vás krátky prehľad najnovších trendov v elektre, ktoré hýbu svetom. Pomôžu vám zorientovať sa a kráčať o krok pred konkurenciou.

LED osvetlenie ovládlo trh 

O výhodách LED osvetlenia dnes pochybuje už iba málokto. V ponuke svietidiel a zdrojov patria k najčastejšie dopytovaným nielen pre domácnosti, ale taktiež v prípade priemyselných hál a komerčných budov.

 

NÁŠ TIP: S výberom osvetlenia na pracovisku alebo v komerčných priestoroch vám odborne poradíme v článku Ako vybrať LED svietidlá do kancelárie, čakárne, haly alebo komerčnej budovy?

 

Okrem niekoľkonásobne vyššej trvácnosti a nižších nákladov na energie prinášajú LED technológie a produkty možnosti, ako povýšiť svoju domácnosť alebo kancelárske priestory na vyššiu úroveň vďaka SMART riešeniam. Príkladom sú SMART LED žiarovky, ktorých fungovanie sme vám priblížili nedávno. Sortiment tohto typu a taktiež sledovanie inovácií a novinek v oblasti LED produktov by malo byť rozhodne prioritou každého elektro predajcu a majstra, ktorý chce udržať krok s dobou a dopytom zákazníkov.

IoT – internet vecí ako súčasť inteligentnej domácnosti

Pojem Internet of Things (IoT – internet vecí) rozvíja SMART technológie a produkty o ďalšiu úroveň. Veľkú rolu v ňom zohráva dostupnosť 5G siete, ktorou sa rýchlosť komunikácie medzi jednotlivými zariadeniami násobne zvyšuje. Aj to umožňuje prepojenie jednotlivých systémov zabezpečujúcich každodenné fungovanie domácnosti alebo iného objektu. Ak sa k tomu pridá aj rozvoj umelej inteligencie a najmä strojového učenia, dokáže inteligentná domácnosť vďaka naučeným modelom sama reagovať na situácie tak, aby technológie (hudba, teplota, osvetlenie atď.), komunikácia ale najmä samotné bývanie nabralo takmer bezstarostný rozmer.

 

Ani tu však pokrok a inovácie nepoznajú hranice. Po inteligentných SMART domácnostiach prichádzajú inteligentné mestá. Napokon, prečo nevyužiť maximum, ktoré moderná doba ponúka, na efektívne používanie verejného osvetlenia alebo starostlivosť o čistotu verejných priestorov?

BIM – informačný model budovy, optimalizuje náklady a eliminuje chyby 

 

Pri budovaní infraštruktúry ešte chvíľu ostaneme. Zachytili ste, že sa z monitorov architektov a projektantov plánujúcich v CAD mení plánovanie do 3D dimenzie v podobe BIM? Informačné modely budovy (Building Information Modeling) sú priestorové modely, ktoré v sebe zahŕňajú informácie o jednotlivých prvkoch. Už dnes ich môžu efektívne využívať všetci, ktorí do projektu budovy alebo akéhokoľvek prvku infraštruktúry (most, cesta, budova v rekonštrukcii, atď.) vstupujú ako dodávatelia či vyhotovitelia. Využívanie informačných modelov tak poskytuje jednotlivým častiam projektu, vrátane elektroinštalácií, navzájom lepšie kooperovať a získavať detailné vizuálne aj negeometrické informácie.

Elektromobilita a možnosti nabíjania 

V súčasnosti legislatíva aj všeobecné environmentálne povedomie jasne inklinujú k automobilom s alternatívnymi palivami a elektromobilom. V blízkej budúcnosti tak vznikne zvýšený dopyt po domácich autonabijačkach aj v našich zemepisných šírkach. Používanie verejných elektronabíjacích staníc je predsa len menej komfortnejšie, ako si auto pohodlne nabiť doma. Viac o tom, ako nabíjanie elektromobilu v domácich podmienkach funguje a ako sa naň pripraviť, sme priblížili v článku Chystáte sa na elektromobil? Pripravte si garáž/stojisko. Druhým, nezanedbateľným trendom je nabíjanie zariadení pomocou USB. Preto mnohé domácnosti namiesto prepojovacích USB káblov používajú už šikovné USB zásuvky.

Osobná ochrana s dôrazom na vyššiu bezpečnosť 

 

Dômyselné zariadenia, ako súčasť osobných ochranných prostriedkov (PPE – personal protective equipment), využívajú inovatívne poznatky a technológie, aby zvýšili bezpečnosť rizikových pracovníkov alebo záchranných zložiek. Dokážu tak efektívne varovať používateľa pred prítomnosťou potenciálne nebezpečného elektrického poľa. S prepojením na SMART technológie a využívaním strojového učenia (machine learning) dokážu inteligentne informovať o hrozbe s dostatočným časovým predstihom dokonca viacerých členov skupiny. Niektoré z bezpečnostných zariadení dokážu detekovať špeciálne javy alebo, naopak, potvrdiť nulovú elektrickú energiu v sledovanom okruhu.

Vlastná energia pre každodenné fungovanie domácnosti a obnoviteľné zdroje 

Zelená energia ako silný konkurent vyčerpateľným zdrojom 

 

Obnoviteľné zdroje energie dnes už vari ani nepotrebujú spoločenskú osvetu. Príchodom solárnych panelov mnohí pochopili, že získať elektrickú energiu možno aj ekologicky menej náročnejšou cestou. A čo poteší každého, dokonca aj menej nákladnejšou. Donedávna by sa hodilo dodať, že s výnimkou pôvodnej investície. Dnes však môžeme pozorovať výrazný pokles cien solárnych systémov. Vďaka nemu je výroba vlastnej energie dostupnejšia pre väčšie množstvo domácností i komerčných a priemyselných objektov.

 

Dopyt však rastie aj po samostatných zariadeniach, ako je napríklad solárne osvetlenie. Trend, ktorý hovorí v prospech získavanie energie z obnoviteľných zdrojov, napokon jasne dokazuje aj takzvaná sieťová parita (grid parity). V preklade to znamená, že bola energia z obnoviteľného zdroja získaná za rovnaké alebo nižšie náklady, ako v prípade energie získanej z fosílnych palív. Tento level dosiahlo v súčasnosti už niekoľko štátov. Pokrok prinášajú napokon aj inovácie v odvetví zásob elektrickej energie (napríklad skladovanie batérií a akumulátorov) a tak sa napríklad používateľ nemusí spoliehať výhradne na čas, kedy je slnko schopné vyrábať ju.

DER – prichádza zmena v oblasti výroby elektrickej energie 

 

Zaujímavý posun v oblasti distribúcie energie prinášajú takzvané distribuované zdroje energie, skratka DER (distributed energy resources). Na rozdiel od klasickej elektrárne, ktorá zastrešuje z jedného zdroja množstvo odberateľov, DER tvorí sústava viacerých zdrojov energie s menšou kapacitou. Medzi takéto zdroje patria aj spomínané solárne panely, avšak aj batérie, veterné elektrárne, generátory a podobne. A výhody? Z pohľadu odberateľa je to jednoznačne väčšia kontrola nad zdrojom energie, šetrenie nákladov na spotrebu a taktiež možnosť voľby zdroja energie. Z globálneho pohľadu vedie decentralizácia energetických zdrojov k nižšiemu náporu na distribučnú sieť a taktiež zníženiu prenosových strát.

 

A keďže podľa predpovedí narastie v roku 2050 dopyt po elektrickej energii o viac než polovicu, tieto čísla, spolu s vyššie spomenutými bodmi, rozhodne určujú trendy elektropriemyslu pre najbližšie desaťročia. Zaujíma vás viac? Sledujte náš blog. Všetky novinky a potrebný elektroinštalačný materiál, svietidlá a káble nájdete v sortimente MURAT, ktorý môžete získať ako registrovaný partner ešte výhodnejšie.

Viac o výhodách registrácie

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu