Smart LED žiarovky a smart zásuvka. Ako fungujú a prečo by nemali vo vašej domácnosti chýbať?

Smart LED žiarovky a smart zásuvka. Ako fungujú a prečo by nemali vo vašej domácnosti chýbať?

Smart LED žiarovky (inteligentné žiarovky) sú svetelné zdroje, ktoré sú ovládané pomocou smart technológií na diaľku. Znamená to, že nie je potrebný fyzický kontakt s vypínačom, ktorý smart žiarovku rozžiari.    Ovládanie je ...
Akcia
25.04.2024 13:17:42

Smart LED žiarovky (inteligentné žiarovky) sú svetelné zdroje, ktoré sú ovládané pomocou smart technológií na diaľku. Znamená to, že nie je potrebný fyzický kontakt s vypínačom, ktorý smart žiarovku rozžiari. 

 

Ovládanie je zabezpečené externe pomocou smartfónu, počítača, domáceho hlasového asistenta či diaľkového ovládania. Na podobnom základe funguje aj smart zásuvka alebo dokonca smart vypínač, vďaka ktorým je ovládanie celej domácnosti pohodlnejšie a dostupné z ktoréhokoľvek miesta

 

: Zľava -29 % zo štandardnej ceny

Zaujíma vás viac o tom, ako inteligentné osvetlenie funguje a ako môže spríjemniť aj vaše bývanie? 

Výhody: Smart LED žiarovky šetria náklady a prinášajú nový komfort bývania

Okrem inteligentných žiaroviek sa pod pojmom smart osvetlenie skrývajú aj iné svetelné zdroje. Príkladom sú už samotné lampy a svietidlá, ktoré fungujú na základe vzdialeného ovládania alebo efektné smart LED pásiky. Skvele tak dopĺňajú dekorácie v rámci interiéru a pomáhajú osvetleniu dotvoriť tú správnu atmosféru. Áno, dokonca i takú, ktorú si viete pohodlne navodiť jedným jediným hlasovým signálom. Čo všetko ešte inteligentné osvetlenie dokáže?

  : Zľava -18 % zo štandardnej ceny

Pohodlné ovládanie podľa toho, ako vám vyhovuje

 

Osvetlenie celej domácnosti môžete skutočne ovládať len za pomoci šikovného ovládača alebo dokonca aplikácie v mobilnom telefóne, či v počítači. Bez toho, aby ste museli vstať z gauča pohodlne rozsvietite svetlo na terase alebo, naopak, zhasnete na prízemí v kúpeľni, ak ste na to zabudli a zistili ste to až v hore v spálni.

 

Smart LED osvetlenie šetrí náklady na energie

 

Vďaka možnosti nastaviť žiarovky na efektívne stmievanie v momente, keď prichádza určitá nočná hodina, dokážete pozitívne ovplyvniť náklady na energie v celej domácnosti. Vďaka inteligentným nastaveniam a možnostiam rôznych režimov nemusíte na každodenné nastavenie myslieť, pokojne si ho uložte pod názvom určitého režimu a ten aktivujte napríklad podľa ročného obdobia (keďže západ slnka nastáva odlišne v zime a odlišne v lete).

Vlastné nastavenia a konfigurácia

 

Mnohé smart led žiarovky či samotné svietidlá reagujú nielen na intenzitu svetla, ale taktiež napríklad na pohybové či iné podnety (webová služba IFTTT – if this then that). Stačí ich prepojiť so senzorom či termostatom a vytvoriť konkrétne modely situácií (podmienky – ak niečo, tak potom…), ktoré osvetlenie uvedú do chodu. Jemné svetelné lúče môžu napríklad pomôcť vašim deťom pri večernej ceste plnej nástrah z detskej izby do rodičovskej spálne. 

Výber intenzity alebo farby osvetlenia podľa typu smart LED žiarovky

 

Nielen intenzita svetla, ale taktiež farba, dokážu váš domov premeniť na miesto podľa vašich predstáv. Kým klasické biele svetlo rozjasní váš interiér vo večerných hodinách alebo v zimných pochmúrnych dňoch, smart LED žiarovky s režimom RGBW doň vnesú nový rozmer – farbu. Pokojne tak môžete pridať viac útulnosti pomocou slnečnej žltej alebo usporiadať domácu párty či večeru vo dvojici s osvetlením, ktoré navodí tú správnu atmosféru.

 : Zľava až do -30 % zo štandardnej ceny

Kontrola osvetlenie aj v prípade, ak práve nie ste doma

 

Ak sa vám už stalo, že ste odišli do práce či dokonca na dovolenku a po pár hodinách vás premkol nepríjemný pocit, že ste zabudli vypnúť svetlo v jednej z miestností, s inteligentným osvetlením sa vám to viac nestane. Dokonalý prehľad o jeho stave, a dokonca i možnosť ovládať ho na diaľku, vám dáva do rúk účinný nástroj aj na prípadné odplašenie neželaných návštevníkov. Preventívne zapnúť svetlo v jednotlivých miestnostiach a vzbudiť dojem obývanej nehnuteľnosti tak nikdy nebolo jednoduchšie. 

Ako fungujú smart LED žiarovky a osvetlenie?

 

Existuje hneď niekoľko možností, ako inteligentné osvetlenie vo svojej domácnosti zabezpečiť. Samozrejme, základom sú jednotlivé komponenty (smart žiarovky, svietidlá a pod.) a taktiež spôsob, akým plánujete ovládanie či prepojenie na už existujúce prvky smart domácnosti zabezpečiť.

Wifi smart žiarovky – bezstarostné ovládanie i pripojenie

Ak sa rozhodnete pre inteligentné žiarovky s Wifi pripojením, nemusíte riešiť žiadne ďalšie zariadenie či komunikačnú bránu, cez ktorú budete osvetlenie ovládať. Vďaka bezdrôtovému ovládaniu pripojíte žiarovku jednoducho k domácej sieti a môžete fungovať. Väčšina výrobcov má vyvinutú svoju vlastnú aplikáciu, pomocou ktorej si nastavíte všetko potrebné, aby ste sa stali pánom svetla vo svojom vlastnom dome. Samozrejme, pohodlne, napríklad na jedno ťuknutie vo svojom mobilnom telefóne. 

 

Príkladom je aplikácia LEDVANCE SMART+, ktorá obsahuje pokročilé funkcie, plnohodnotnú automatizáciu, a napokon i prepojenie na vášho domáceho hlasového asistenta (žiarovky sú kompatibilné s Amazon Alexa i Google Assistant).

Smart žiarovky s ovládaním cez Bluetooth

 

Riešením, ktoré nezaťaží vašu domácu internetovú sieť, je ovládanie osvetlenia pomocou Bluetooth. Takéto žiarovky síce neposkytujú neobmedzené možnosti, pretože ich limituje vzdialenosť od ovládača, napriek tomu sú riešením, ako prispôsobiť vlastnosti osvetlenia u vás doma podľa svojich predstáv či ušetriť nejaké to euro na energiách.

: Zľava -10 % zo štandardnej ceny

Ovládanie osvetlenia pomocou centrálnej jednotky

 

V tomto prípade hovoríme o zariadení alebo takzvanej internetovej bráne, ktorá zároveň vytvára prepojenie medzi ostatnými zariadeniami u vás doma. Napokon, ak vás inteligentná domácnosť uchvátila už dávnejšie, zrejme viete, o čom je reč. Príkladom takejto brány, ktorá navyše nezaťaží domácu Wifi sieť, je protokol ZigBee, ktorý v jednej riadiacej jednotke ukrýva všetko potrebné pre koordináciu a riadenie domácnosti s prívlastkom inteligentná. Samozrejme, aj na diaľku. 

Ako vybrať inteligentnú LED žiarovku?

Pri výbere smart žiaroviek je potrebné riadiť sa najmä parametrami, ktoré výrobca udáva. Tie zväčša nájdete priamo v popise. 

Podľa pätice smart LED žiarovky
 

Základom je výber podľa pätice (závitu žiarovky). Rozlišujem najmä najrozšírenejšiu päticu E27, o niečo užšiu E14 alebo žiarovky s päticami typu G, ktoré sa zacvakávajú pomocou štipcov. 

 

Podľa farby osvetlenia

 

Stále platí, že intenzitu svetla si môžete nastaviť podľa vlastných preferencií. Napokon, i preto sa tieto žiarovky a svietidlá nazývajú inteligentné. Avšak nie každá žiarovka má možnosť nastavenia aj inej farby osvetlenia, než bielej. Pri výbere sa teda zamerajte na tie, ktoré majú v popise už spomínanú skratku RGBW.

Podľa svetelného toku (výkonnosti)

 

Práve svetelný tok, udávaný v jednotkách lúmenoch (lm), určuje svietivosť smart žiarovky. Lúmen tak nahradil len donedávna používané watty (W). Kým bodové svetlá zväčša disponujú hodnotou 400 lm, pre hlavné osvetlenie väčšej obytnej miestnosti je vhodných aspoň 800 lm

 

NÁŠ TIP: Ak hľadáte svietidlá do kancelárie, čakárne alebo iného pracovného priestoru, pomoc pri výbere nájdete v našom článku Ako vybrať LED svietidlá do kancelárie, čakárne, haly alebo komerčnej budovy?

Podľa ceny smart LED žiaroviek

 

Hoci obstarávacia cena nie je práve najmenšou položkou, ak sa rozhodnete pre inteligentné osvetlenie aj pre váš domov, dobrý tipom je v tomto prípade vystriehnuť moment s výhodnou ponukou alebo akciou

 

AKCIOVÁ PONUKA SMART ŽIAROVIEK

Podľa špeciálnych funkcií inteligentných žiaroviek

 

Okrem farebnej škály alebo inteligentného stmievania pre kontrolu intenzity osvetlenia prinášajú niektoré typy svetelných zdrojov aj extra funkcie. Jednou z nich je napríklad možnosť integrovaného reproduktora, ktorý v kombinácii so svetelnými efektami vypĺňa priestor zvolenou hudbou. Bonusom naviac sú rôzne predvolené vizuálne prvky, ktoré sú súčasťou osvetlenia výkladov alebo vianočných dekorácií a stromčekov

Smart zásuvky ako skvelý pomocník pre vašu inteligentnú domácnosť

 

Inteligentná smart zásuvka funguje na rovnakej báze, ako svietidlá a svetelné zdroje. Vďaka nej môžete premeniť mnohé spotrebiče a elektrické zariadenia na súčasť domácnosti, ktorá dokáže sama reagovať na potreby svojich obyvateľov. Stačí ju pripojiť ako sprostredkovateľa medzi zariadením a napájaním a čerstvú kávu či ideálne vychladený byt počas letných horúčav si môžete vychutnať hneď v momente, ako vstúpite domov. 

Smart zásuvke postačí domáca Wifi sieť alebo protokol

Aj v tomto prípade platí, že na ovládanie zásuvky potrebujete pripojenie alebo ju budete používať ako súčasť inteligentnej domácnosti s použitím vstupnej brány – protokolu, ktorý zabezpečí prepojenie všetkých prvkov navzájom. Wifi zásuvku môžete napokon pohodlne ovládať aj hlasom. Stačí, ak bude kompatibilná s vaším virtuálnym asistentom. Zásuvka so špeciálnymi funkciami pokon pohodlne odsleduje aj vašu spotrebu elektrickej energie, o ktorej vás bude pravidelne informovať.

 

Ak aj vy práve premýšľate nad tým, ako posunúť vašu domácnosť na vyšší level a integrovať do nej prvky, ktoré vedú k moderným a efektívnym smart home riešeniam, sú inteligentné LED žiarovky či zásuvky určite skvelým prvým krokom. Alebo, naopak, chýbajúcim doplnkom. V MURAT-e vám inch navyše teraz ponúkame za výhodnú cenu.

 

KÚPIŤ SMART ŽIAROVKY ZA VÝHODNÚ CENU

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu