Cena medi rastie, napriek tomu nekupujte lacné káble z Číny

Cena medi rastie, napriek tomu nekupujte lacné káble z Číny

Celosvetová pandémia zasiahla všetkých a nevyhla sa ani predajcom materiálu elektrickej inštalácie. Cena medi rastie k rekordným historickým hodnotám a dochádza tiež k problémom v dodávkach izolačných a plášťových ...
Káble a vodiče
18.04.2024 11:54:21

Celosvetová pandémia zasiahla všetkých a nevyhla sa ani predajcom materiálu elektrickej inštalácie.

Cena medi rastie k rekordným historickým hodnotám a dochádza tiež k problémom v dodávkach izolačných a plášťových materiálov a ich komponentov pre výrobu káblov.

Pandémia tak zvyšuje vstupné ceny na výrobu. Predajcovia sú nútení zvýšiť svoje ceny a to mnohých láka nakupovať lacné káble z Číny. Robia to však na úkor kvality elektrickej inštalácie a zvyšujú tak riziko vzniku škodovej udalosti.

Presvedčte sa o rastúcich cenách medi na tomto grafe:

Zdroj: (macrotrends.net, 2021)

Meď, hliník a ďalšie suroviny rastú k rekordným historickým hodnotám

Cena medi vzrástla natoľko, že dosiahla svoje deväťročné maximum. Dôvodom je, že mnoho medených baní pre korona krízu obmedzilo ťažbu. Meď ako základná surovina na výrobu káblov tak zvýšila aj vstupné ceny pre výrobu produktov elektrickej inštalácie.

PVC zdražuje až o 40 % a nastali problémy s dodávkou

Niekoľkomesačné ťažkosti s dodávkami PVC sú spojené so stúpajúcim nedostatkom základnej suroviny. Chýba PVC prášok a od začiatku roka 2021 je nedostatok zmäkčovadiel. Obe suroviny - ak ich možno vôbec získať v potrebnom množstve - neúmerne rastú na cene. PVC sa tak zdražuje až o 40 %.

Pandémia takto zvyšuje vstupné ceny pre výrobu, čo sa premietlo do cien produktov pre koncového spotrebiteľa. To mnohých láka nakupovať lacné káble a ďalšie produkty z Číny. Dajte si však na ne pozor, nízka cena môže byť na úkor kvality, čo v konečnom dôsledku môže spôsobiť naozaj drahé škody na majetku alebo dokonca na zdraví.

Pozor na nekvalitné káble H05 VV-F od výrobcu z Číny

Asociácia výrobcov káblov a vodičov varuje pred výrobcom Cixi Yanpu Flame retardant Plastic Electrical Appliance Co., Ltd., dodávajúcim nevyhovujúci typ kábla H05 VV-F do zachytených predlžovacích prívodov. 

Tento výrobok môže byť nebezpečný a spôsobiť ujmu na zdraví alebo majetku. Nekupujte lacné káble na úkor kvality. Vyhnete sa tak zbytočným ťažkostiam. 

Nepodceňujte elektrické a mechanické parametre káblov a pri nákupe sa radšej spoľahnite  na seriózneho a osvedčeného dodávateľa s riadnym certifikátom. Na murat.sk vždy nájdete len kvalitné produkty.

Rast cien ešte stále nekončí, tak nečakajte a nakupujte teraz

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu