nVent Raychem – podlahové vykurovanie

nVent Raychem – podlahové vykurovanie

Energetická náročnosť rodinných domov Posledné dve dekády sa vyznačovali výrazným znižovaním tepelných strát. Väčšina stavieb sa stavala s ohľadom na udržanie tepla v objekte. Začalo sa hromadne izolovať a posun stavebného materiálu ...
Novinky
18.08.2022 10:41:21

Energetická náročnosť rodinných domov

Posledné dve dekády sa vyznačovali výrazným znižovaním tepelných strát. Väčšina stavieb sa stavala s ohľadom na udržanie tepla v objekte. Začalo sa hromadne izolovať a posun stavebného materiálu šiel míľovými krokmi dopredu. Nakoniec už posledné roky ani nebolo umožnené investorom realizovať nehospodárnu výstavbu. Novostavby sú už buď nízkoenergetickými, alebo pasívnymi domami.

Tento trend zapríčinil, že náročnosť na vykurovanie domov sa výrazne znížila. Rozdiely v ročných nákladoch za vykurovanie sa tak medzi jednotlivými zdrojmi podstatne zmenšili.

 

Čím kúriť?

Situácia vo svete zapríčinila dramatickú zmenu v stratégii ohľadom energií. Európa by si priala väčšiu energetickú nezávislosť, strategické rozhodnutia na úrovni EU už padli a tak sa zdá, že plynu nadobro odzvonilo.

 

Investorom sa tak zjednodušil výber zdroja pri výstavbe RD. Jediná možnosť je elektrika. Dnes sa vyberá len technológia. Pokiaľ chcete teplo od podlahy, na výber máte dokonca len z dvoch možností - tepelné čerpadlo, alebo elektrické podlahové vykurovanie.

 

Často sa stretávame s čierno/bielym poňatím tejto problematiky – jedna strana hovorí, že tepelné čerpadlá sú príliš drahé. Na strane druhej, že elektrické podlahové vykurovanie spotrebuje príliš veľa elektrickej energie. Ako to býva zvykom, pravda je niekde v strede. Výber zdroja by sa mal odvíjať od tepelných strát, prípadne aspoň od metrov kubických.

 

Vzhľadom k nízkym energetickým náročnostiam už však neplatí, že najúspornejším zdrojom je súčasne aj ten najekonomickejší.

Veľký rozdiel v kúpnej cene (trojnásobok až štvornásobok), potreba či „nepotreba“ servisu a životnosť systému sú dôvody, prečo sa s istou rezervou dá vo všeobecnosti povedať, že pre rodinné domy s plochou do 150 m2 je spravidla úspornejším zdrojom elektrické podlahové vykurovanie ako tepelné čerpadlo. Inak povedané, tepelné čerpadlo za svoju životnosť neušetrí viac, ako sa za naň priplatilo pri nákupe a doplácalo za servis. Pre individuálne porovnanie odporúčame použiť kalkulátor a zrovnávač na stránkach www.spotrebadomu.cz.

 

Situáciu dnes komplikujú energetické štítky, ktoré nútia kombinovať viacero technológii v dome. Vyberajú sa tak kombinácie rekuperácií, klimatizácií (uvádzané ako zdroj tepla), krbov, fotovoltaiky či napríklad tepelných čerpadiel pre ohrev TUV. Investor si sám zvolí, čo mu tvorí najväčšiu protihodnotu.

 

Živnotnosť a servis

Káble nVent Raychem dbajú na kvalitu a dlhú životnosť. Výrobca je na trhu viac ako 60 rokov a ročne vyrobí cez 500 tis. km vykurovacích káblov, ktoré predáva po celom svete. Na svoje produkty poskytuje predĺžené záruky, pre podlahové vykurovanie platí 12 ročná záruka pre celý systém vrátane termostatov.

Realizátor má možnosť predĺžiť záruku na 20 rokov, pokiaľ má certifikát nVent Raychem a absolvoval školenie Certified PRO. Záruka nie je produktová (kábel za kábel, termostat za termostat), ale v režime Total Care (celková starostlivosť).

A čo ak sa niečo naozaj stane?

Na servis príde servisný technik, dohľadá príčinu a miesto poruchy, a zaistí opravu. Produkty nVent Raychem sú opraviteľné a výrobca kryje zárukou všetky prípadné náklady spojené so servisom (napr.  vrátane výmeny podlahy). Investor tak má istotu, že do celého systému nedá v rámci servisu minimálne 20 rokov ani euro.

 

Odporový alebo samoregulačný kábel?

V posledných rokoch sa dostávajú do popredia samoregulačné káble, ktoré si upravujú príkon podľa potreby. Ak na taký kábel zapôsobí lokálne chlad (napr. typicky pod francúzskym oknom), kábel si kompenzuje tepelnú stratu zvýšeným výkonom v tomto mieste.

Naopak ak sa na taký systém položí stavaná skriňa či koberec, v tomto mieste znižuje svoj výkon, čím dochádza k úspore a možnosti meniť dispozíciu miestnosti. Dá sa povedať, že každý bod samoregulačného kábla vie kúriť inou intenzitou.

Nevýhoda tohto riešenia je vyššia obstarávacia cena. To je hlavný dôvod, prečo je stále bežnejšie vykurovať odporovým vykurovacím káblom s konštantným príkonom.

Zistite viac a registrujte sa na školenie Raychem Certified PRO

Objavte podlahové rohožetermostaty od Raychemu

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu