Prípadová štúdia: Rozšírenie optickej siete v budove

Prípadová štúdia: Rozšírenie optickej siete v budove

Plánujete rozširovať optickú sieť? Prečítajte si odporúčania, na čo všetko by ste mali pamätať.  Pripojenie na internet pomocou optického kábla je najlepšia voľba - ako vzhľadom na kvalitu, tak aj rýchlosť signálu. Keď už máte optický ...
Káble a vodiče
16.04.2024 14:01:53

Plánujete rozširovať optickú sieť? Prečítajte si odporúčania, na čo všetko by ste mali pamätať. 

Pripojenie na internet pomocou optického kábla je najlepšia voľba - ako vzhľadom na kvalitu, tak aj rýchlosť signálu.

Keď už máte optický internet v kancelárii či budove, častokrát sa stáva, že ho treba rozšíriť. Okrem nedostatku aktuálnej kapacity to môže byť napríklad kvôli:

  • trase dlhšej ako 90m (maximálna dĺžka metalických káblov cat. 5E, 6A...) 
  • novým kamerám na veľkom pozemku
  • rekonštrukcii SBS pracoviska pri hlavnej bráne 
  • rozšíreniu firmy o ďalšie poschodie

Dôvodov môže byť skutočne viacero.

Príklad: Rozšírenie firmy o ďalšie poschodie 

Každá situácia je individuálna, ale zoberme si celkom bežný príklad. Firma má v nájme priestory na 8. poschodí budovy a rozrastá sa. Voľné sú priestory iba na 3. poschodí, pričom potrebuje byť na jednej sieti. Z rôznych dôvodov nemôže použiť pôvodnú LAN kabeláž, ktorá už existuje. Alebo to nechce z bezpečnostných dôvodov. Aký je v takomto prípade odporúčaný postup?

Rozpočet

V prvom rade si musíte ujasniť rozpočet. Myslieť na náklady za natiahnutie kábla, materiál a zváranie. S veľkým rozpočtom môžete rozmýšľať nad väčšími stavebnými úpravami, či nad použitím kábla typ MLT z dôvodu vytvorenia veľkej rezervy na prípadné rozšírenie na ďalšie poschodia. V obmedzenom rozpočte musíte ísť na výkon. V skratke - budete napríklad lištovať namiesto sekania a použijete kábel typu CLT. 

Správca budovy

Ako druhý krok kontaktujte správcu budovy. S ním si prejdite stupačky a iné cesty, cez ktoré je možné potiahnuť optický kábel. Budete môcť sekať do steny, tak ako ste chceli a v takom rozsahu? V tomto kroku je dôležité zistiť najvhodnejšiu trasu a spôsob pre natiahnutia kábla v budove. 

Optický kábel

Po zvolení najlepšej trasy si môžete vypočítať, koľko budete potrebovať kábla. Je to zhruba dĺžka trasy plus rezerva aspoň cca 10 metrov na oboch stranách. Výber samotného kábla okrem rozpočtu záleží aj na podmienkach v budove. 

  • Ak je trasa jednoduchá a nie je tam žiadna prekážka, resp. problém, bude vhodný klasický 4-vláknový CLT typ kábla.  
  • Ak je tam ale napríklad problém s hlodavcami, odporúčame sa pozrieť na kábel so špeciálnou ochranou
  • Ak je rozpočet väčší a do budúcna je možnosť rozšírenia firmy na ďalšie poschodie, vhodnejší bude MLT kábel

Zo skúseností odporúčame vybrať si v podobnej situácii kábel konštrukcie CLT a nie TB. Je to hlavne kvôli odolnosti kábla pri inštalácii a prevádzke.  

Odporúčanie: Pri pokládke optického kábla je veľmi dôležité, aby sa k nemu nesprávalo ako ku káblu typu CYKY.  Zlá manipulácia môže mať obrovský vplyv na prenosové parametre. Krútením a ohýbaním sa optický kábel zdeformuje, v jeho vnútri vzniknú trhliny, ktoré vedú až k jeho zlomeniu. Ak sa poškodí, môže sa vyhodiť a kúpiť nový. 

Ukončenie

Káble sa zväčša ukončujú v 1U/2U patchpanneloch v racku. Ak nie je miesto,  kábel môžete ukončiť v distribučnom boxe, ktorý buď voľne položíte, alebo pripevníte na stenu. Zvoľte konektory SC, alebo LC. 

Zváranie

Kábel ste si svojpomocne natiahli. Teraz je ten správny moment zavolať odborníkovi, ktorý optický kábel zvarí a sfunkční. 

Odporúčanie: Po inštalácii optiky sa nestačí presvedčiť o funkčnosti kábla iba jeho presvietením. Kvôli veľkému útlmu je dôležité vyžadovať odmeranie profesionálnym OTDR/priama metóda.

Článok bol pripravený v spolupráci s obchodným partnerom Battery Service Slovakia, s.r.o. - optickezvary.sk.   














 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu