Sieťové káble, LAN káble, internetové a dátové káble. Aký je medzi nimi rozdiel?

Sieťové káble, LAN káble, internetové a dátové káble. Aký je medzi nimi rozdiel?

Sieťový, dátový, ethernet či LAN kábel označuje typ kábla, ktorý je potrebný na sprevádzkovanie internetovej siete. Zapojenie modemu alebo routera v kancelárii, administratívnej budove alebo v domácnosti sa bez použitia internetového kábla ...
Káble a vodiče
17.04.2024 10:03:35

Sieťový, dátový, ethernet či LAN kábel označuje typ kábla, ktorý je potrebný na sprevádzkovanie internetovej siete. Zapojenie modemu alebo routera v kancelárii, administratívnej budove alebo v domácnosti sa bez použitia internetového kábla nezaobíde. 

Viete však, ako vybrať ten správny druh a ktorý sieťový kábel sa na čo používa? Prečítajte si, aký je medzi nimi rozdiel a zorientujte sa v označeniach a skratkách káblov pomocou nasledujúceho článku. 

Sieťové LAN káble. Kábel bez koncovky verzus patch kábel

 

Ak si v predajni alebo v e-shope s káblami plánujete zakúpiť internetový kábel, základné rozhodnutie bude, či sa rozhodnete pre kábel s koncovkou – patch kábel alebo LAN kábel bez koncovky.

LAN kábel bez ukončenia

Tento typ internetového kábla sa využíva najmä pri zapájaní väčších či zložitejších sietí a kupuje sa na metráž. Znamená to, že síce môžete dĺžku presne prispôsobiť svojim potrebám, no nevýhodou je, že si musíte konektor pomocou špeciálnych krimpovacích klieští nahodiť sami. Hoci to nie je komplikované, aj z toho dôvodu po LAN kábloch siahajú zväčša skúsení odborníci, ktorí obvykle zapájajú do prevádzky zložitejšie siete.

Patch kábel je LAN kábel s koncovkou

 

Pohodlnú inštaláciu a zapojenie zariadenia do internetovej siete pomocou prepojovacieho patch kábla zvládne aj laik. Stačí si v ponuke káblov vybrať potrebnú dĺžku. Koncovka, ktorou je sieťový kábel na oboch stranách vybavený, nesie názov RJ-45. Patch káble sa najčastejšie používajú na prepojenie routera a sieťovej karty v počítači alebo na prepojenie patch panelov a serverov v prípade komplikovanejšej siete. V prípade, ak v zariadení nie je koncovka na pripojenie konektora RJ-45, je možné tento problém jednoducho vyriešiť pomocou redukcie (napríklad kombináciou koncovky RJ-45 na jednom konci a USB na konci druhom). 

 

Rozdelenie internetových káblov. Zistite, ktorý potrebujete

 

Sieťové káble sa skladajú z niekoľkých komponentov. Keď už viete, či siahnuť po patch kábloch s koncovkou alebo si LAN kábel prispôsobíte podľa svojich potrieb a koncovku pridáte, nastal čas pozrieť sa odolnosť káblov, ich bezpečnosť, možnosti prenosu a mnohé iné parametre. Podľa nich sa rýchlo zorientujete v tom, čo znamenajú jednotlivé skratky a pojmy

Rozdelenie ethernet káblov podľa materiálu plášťa

 

Vonkajší materiál plášťa určuje, nakoľko je kábel odolný. Podľa toho, z čoho je obal sieťového kábla vyrobený, môžete ľahko zistiť, či ho použiť na prepojenie internetu v domácnosti, alebo musíte siahnuť po kábloch z materiálov vyhovujúcich aj do prostredia s náročnejšími podmienkami. Určujúce sú pritom skratky, ktoré sú v popise LAN káblov uvádzané. Medzi tie najhlavnejšie patria:


 

  • PVC káble – vhodné do vnútorných priestorov, obal kábla je z polyvinylchloridu 
  • PE káble – vhodné aj do exteriéru, obal kábla je z odolnejšieho polyetylénu 
  • LSOH káble – odolné aj voči ohňu a vysokým teplotám, obal kábla je z bezhalogénového materiálu

Tienený alebo netienený sieťový kábel? (H3)

 

Tienenie predstavuje ďalšiu pridanú vrstvu medzi plášťom kábla a samotnými vodičmi. Tie sú zväčša zakrútené v pároch do takzvanej dvojlinky. Krútená dvojlinka je vlastne spôsob vedenia káblov, ktoré pozitívne ovplyvňuje ich vlastnosti. 

 

O tom, či si vybrať tienený alebo netienený internetový kábel, rozhoduje najmä jeho umiestnenie. Tienenie (pridaná vrstva v podobe fólie či opletania) totiž dokáže výrazne ochrániť prenášané dáta pred rušením elektromagnetického charakteru. Kým káble bez tienenia postačujú v podmienkach domácej siete, sieťové káble s tienením sú lepšou voľbou pre pripojenie na miestach, kde je pravdepodobnosť rušenia vyššia. Tienenie napokon môžeme nájsť aj u koncoviek RJ-45 v prípade, ak potrebujeme bezpečnejšie riešenie koncovky.

 

O spôsobe tienenia alebo jeho absencii opäť informujú skratky. Ako sa v nich vyznať? Na začiatok pomôže preloženie jednotlivých skratiek či skôr prvých písmen z anglických pojmov:


U – kábel bez tienenia (Unshielded)

F – kábel s tiením fóliou (Foiled)

S – kábel s tienením opletením (Shielded)

 

TP – dvojica zakrútených drôtov (Twisted Pairs)

U/UTP káble

 

Netienené káble predstavujú najnižší stupeň ochrany pred rušením, ktoré môže poškodiť kvalitu prenosu dát a sú vhodné do domácich sietí. Práve spôsob zákrutu dvojlinky je rozhodujúci pre bezproblémové vedenie a znižovanie nežiadúceho šumu. Kábel najčastejšie nájdete pod skratkou UTP.

F/UTP káble

 

Kábel s tienením fóliou predstavuje prvý stupeň ochrany. Tieniaca vrstva – fólia, je spoločná pre všetky dvojice drôtov a tvorí bariéru medzi dvojicami drôtov a obalom kábla. Súčasťou je aj takzvaný odtokový drôt, ktorého funkcia je znižovanie šumu. Tento kábel sa predáva aj pod skratkami FTP, STP a ScTP.

S/UTP káble

 

Spoločné tienenie formou opletenia je znova o niečo vyššou formou ochrany pred rušením. Jeho prítomnosť naviac zvyšuje mechanickú odolnosť kábla a taktiež schopnosť optimálnych prenosových rýchlostí na o niečo dlhšie vzdialenosti, než vyššie spomenuté káble. V predajnej sieti nájdete kábel pod označením STP alebo ScTP.

SF/UTP káble

 

Netienené dvojice káblov, ktoré sú zabezpečené fóliou a zároveň aj opletením, nájdete pod skratkou SF/UTP. Tento spôsob ochrany zabezpečuje kombináciu výhod predošlých typov a teda čiastočnú ochranu pred rušením a lepšie uzemnenie káblov. Tento typ káblov hľadajte aj pod skratkou SFTP, S-FTP alebo STP.

U/FTP káble

 

FTP káble predstavujú dvojice drôtov obalené fóliou, každý pár zvlášť. Znamená to, že ochrana pred rušením je zabezpečená na vyššej úrovni a aj medzi jednotlivými pármi. Chýba však celkové tienenie, ktoré tvorí vrstvu medzi dvojlinkami a obalom káblu. S káblom sa stretnete aj pod označením STP, ScTP a PiMF.

F/FTP káble

 

Dvojitá ochrana káblov fóliou je variant, ktorý spája tienenie jednotlivých párov drôtov a zároveň i tienenie medzi obalom kábla a všetkými dvojicami. Káble tohto typu eliminujú rušenie medzi jednotlivými dvojicami a taktiež susednými káblami. Často tento typ kábla označujú aj skratkou FFTP.

S/FTP káble

 

Káble s týmto označením sú konštrukčne vytvorené tak, že ochrana dát a uzemnenie kábla zabezpečuje fóliovanie jednotlivých párov káblov a taktiež komplexné tienenie opletením. Káble sú naviac mechanicky odolnejšie a možnosť presluchov medzi inými vodičmi minimálna. Aj označenie skratkami SSTP, SFTP, STP a PiMF sa viaže k tomuto druhu káblov.

SF/FTP káble

 

Najvyššiu kategóriu sieťových káblov predstavuje tento typ kábla s označením SF/FTP. Je kombináciou tieňovania každého páru drôtov pomocou fólie a extra tienenia vďaka opleteniu a ďalšej fólii medzi obalom kábla a všetkými dvojicami drôtov. SF/FTP káble sa predávajú aj pod skratkami SSTP alebo SFTP.

Rozdelenie internetových káblov podľa kategórie

 

Kategórie káblov môžeme chápať ako ich novšie verzie. Zodpovedajú stále modernejším vývojovým stupňom. Líšia sa výkonnosťou a prenosovými rýchlosťami, ktoré môžu dáta dosiahnuť. A, samozrejme, cenovou hladinou. Najnovšie kategórie káblov predstavujú optimálne možnosti pre moderné vysokorýchlostné siete. Z ktorých si teda môžete vybrať? 

CAT5

 

Najzákladnejšia kategória káblov s týmto označením garantuje prenosovú rýchlosť 100 Mb/s a je kompatibilná s protokolom 100BASE-T. Tento typ káblov však už nájdeme len zriedka. Vo väčšine sietí a prepojení sú už káble vyššej kategórie.

CAT5E

 

Vyššia kategória káblov CAT5E, než jej predchodcovia, je optimálnym riešením pre domácnosti alebo menšie pracoviská pre jednu až dve osoby. Rýchlosť 1 Gb/s zabezpečuje plynulý tok dát v súlade s protokolom 1000BASE-T. I napriek tomu sa pri nových inštaláciách siaha už po kábloch vyššej kategórie.

 

CAT6

 

Internetové káble CAT6, taktiež v súlade s protokolom 1000BASE-T, pracujú na rozdiel od ich predchodcov so šírkou pásma 250 MHz. Znamená to, že aj v momente, a príde k náhodnému rušeniu, stále poskytujú rýchlosť dát 1 Gb/s bez toho, aby ju znížili. Tieto internetové káble však už nájdeme v o niečo vyšších cenových hladinách.

 

CAT6A

 

Ak potrebujete siahnuť po sieťových kábloch s vyššou mierou odolnosti voči rušeniu, vaša voľba by mala padnúť na káble kategórie CAT6A, ktoré pracujú s protokolom 10GBASE-T a nižšími protokolmi. V šírke pásma 500 MHz a s rýchlosťou 10 Gb/s sa môžete spoľahnúť na bezproblémový prenos. Aj v tomto prípade platí, že si za ne priplatíte o niečo viac.

 

CAT7

 

Káble v tejto kategórii patria k najspoľahlivejším a zároveň najdrahším. Opierajúc sa o protokol 10GBASE-T, s maximálnou rýchlosťou prenosu dát 10 Gb/s a šírkou pásme 600 MHz, sú tieto káble to najlepšie, čo aktuálne na trhu dostanete. 

 

Podarilo sa vám zorientovať v skratkách, ktorými sa to vo svete káblov len tak hemží? Veríme, že vám naše vysvetlenie pomôže, ak budete v budúcnosti potrebovať internetový kábel na pripojenie modemu alebo prípadne patch panelov a serverov. Ak však ostali nejaké z vašich otázok nezodpovedané, kontaktujte nás. Radi vám s výberom pomôžeme. V MURAT-e totiž sieťovým LAN káblom rozumieme.

 

POTREBUJEM SIEŤOVÝ KÁBEL

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu