Tipy pre záhradkárov: Vyberte si vhodný predlžovací bubon, akumulátor či doplnky vhodné aj na camping

Tipy pre záhradkárov: Vyberte si vhodný predlžovací bubon, akumulátor či doplnky vhodné aj na camping

Teplejšie počasie už klope na dvere a do záhrad sa pomaly vracia zeleň. A s ňou, samozrejme, aj usilovní záhradkári či domáci kutilovia, ktorých už po dlhej zime svrbia ruky. Patríte medzi nich i vy? Alebo ste si tento rok naplánovali dobrodružnú cestu po campingových ...
Akcia
18.04.2024 10:48:00

Teplejšie počasie už klope na dvere a do záhrad sa pomaly vracia zeleň. A s ňou, samozrejme, aj usilovní záhradkári či domáci kutilovia, ktorých už po dlhej zime svrbia ruky. Patríte medzi nich i vy? Alebo ste si tento rok naplánovali dobrodružnú cestu po campingových táboroch a práve premýšľate, či máte všetku potrebnú výbavu? V tom prípade sú nasledujúce informácie presne pre vás. Mať totiž elektrinu vďaka predlžovacím bubnom, flexo šnúram či akumulátorom presne tam, kde ju potrebujete, je na nezaplatenie. 

Prečítajte si, ako ich správne vybrať a ako vám doplnky ako čelovka či lapač hmyzu dokážu spríjemniť camping či pobyt v záhrade aj po západe slnka. 

Predlžovací bubon – pomocník, ktorý uľahčí prácu v záhrade a dovedie elektrinu kam treba

 

Bubon s predlžovacím káblom, skrátene predlžovací bubon, je nepostrádateľným doplnkom záhradnej výbavy, ak nemáte elektrickú sieť všade v dosahu. Na rozdiel od klasickej predlžovačky ponúka možnosť pohodlnej manipulácie s káblom. Jeho jednoduché rozvinutie a zvinutie na bubon zaberie sotva pár minút a skladovanie nezaberá viac miesta, než je potrebné. Aké druhy predlžovacích bubnov poznáme a podľa čoho ich vybrať?

 

Predlžovací bubon do interiéru alebo exteriéru

Prvá otázka, ktorú si musíte položiť, sa týka miesta, kde plánujete predlžovací bubon používať. Znamená to, že poznáme bubny na vnútorné i vonkajšie použitie. Rozhodujúcim parametrom, na ktorý sa zamerať, je teda aj stupeň krytia IP (odolnosť voči vniknutiu cudzích telies a vody). Pri bubnoch s hodnotou IP20 a menej odporúčame použitie výhradne v interiéri (nie sú odolné voči vode). Ak hľadáte spoľahlivého pomocníka do exteriéru, hľadajte predlžovací bubon s IP43 a viac.

Dôležitým parametrom je aj teplota, v ktorej plánujete predlžovací bubon používať. V prípade interiérových by nemala klesnúť pod 4 °C. Bubny na vonkajšie použitie bezpečne použijete aj pri teplotách - 25 °C. Keďže však očakávame o niečo vyššiu odolnosť, rozhodujúca je aj povrchová úprava kábla. Do náročnejších podmienok siahnite skôr po neoprénovej kabeláži, ako po klasickej gumovej. Odolá ťažšiemu mechanickému zaobchádzaniu napríklad na staveniskách alebo pri realizáciách exteriérov. 

 

Akú dĺžku a priemer kábla vybrať?

Možno si poviete – čím dlhší, tým lepšie. Avšak pozor. Pri práci s predlžovacím káblom by ste mali dbať o to, aby bol podľa možností čo najväčšmi rozvinutý. Podľa informácií výrobcov ponúka plne rozvinutý kábel až trojnásobne vyššie prúdové zaťaženie, než ten navinutý. Preto, ak viete, že ho budete potrebovať len vo vnútorných či krytých priestoroch, pokojne siahnite po tých najkratších, ak vám 15-metrová dĺžka bude stačiť. Ak je však vaša záhrada skutočne dlhá, pri exteriérových bubnoch sa môžete spoľahnúť aj na 50 metrových pomocníkov. 

 

Väčšina predlžovacích bubnov ponúka prierez vodiča od 1,5 mm2 vyššie. Dôvod je jednoduchý. Ak by ste totiž do vodiča s menším prierezom zapojili výkonnejšie náradie, mohli by ste celú sieť preťažiť. Pri hodnotách 1,5 mm2 a viac môžete pokojne zapojiť náradie s príkonom 3680 W a prúdom až 16 A.

 

Počet zásuviek predlžovacieho bubna a ďalšie detaily, ktoré dokážu uľahčiť prácu v záhrade

Najčastejšie sa stretnete s bubnom s troma alebo so štyrmi zásuvkami. Bohate postačujú na rozvedenie elektrickej energie do viacerých zariadení, ktoré plánujete mimo hlavného zdroja napájania používať. Ak viete, že by ste v jednom momente mohli používať pomocníkov viac, radšej siahnite po štvorzásuvkovom bubne. 

 

Skvelým doplnkom na niektorých typoch predlžovacích bubnov je poistka, ktorá odstaví pri prílišnom zahriatí prívod až do momentu, kým znova prevádzková teplota nebude v norme. Príjemným bonusom je napríklad aj tlačidlo ON/OFF, vďaka ktorému predlžovací bubon pohodlne vyradíte zo siete bez toho, aby ste kábel museli manuálne odpojiť. Za pomoci praktickej brzdy si môžete stabilizovať polohu kábla v požadovanej vzdialenosti a predídete tak ďalšiemu pohybu kábla na bubne. Nuž, a napokon, jednoduchú manipuláciu s bubnom oceníte, ak si vyberiete typ s navíjacím okom a pevným stredom, vďaka ktorému sa kábel pri navíjaní nezamotá.  

 

Rozšírte svoje siete pomocou rozdvojky

Rozdvojky a rozbočovače sú súčasťou nejednej domácnosti. Využiť ich však môžete aj pri campingu. Najmä v prípade, ak plánujete cestu karavanom alebo obytným prívesom. V momente, ako sa pripojíte na centrálny zdroj elektrickej energie, zrejme budete potrebovať využiť hneď niekoľko spotrebičov, prípadne dodať šťavu viacerým zariadeniam. Vybrať si môžete z klasických rozdvojiek do zásuvky s guľatou či plochou vidlicou, prípadne ich kombináciou. Bezpečnosť naviac ponúkajú rozdvojky s vypínačom, ktoré napokon pomôžu ušetriť aj nejaké to euro.

 

Stavte na akumulátor – nízkonákladové napájanie v kocke

Akumulátory sú skutočne spoľahlivým spôsobom, ako vyriešiť napájanie v prípade dobrodružnej dovolenky mimo dosahu elektrickej siete. Navyše, mnohým záhradkárom a kutilom slúžia na napájanie ručného náradia, osvetlenia a rôznych elektrických zariadení, ktoré nemajú možnosť inak sprevádzkovať. Pri výbere akumulátora sa zamerajte na parametre batérie, akými je napríklad napätie či kapacita nenápadnej čiernej skrinky. 

 

Šikovný pomocníci, ktorých oceníte počas celej sezóny

Ostrieľaní milovníci kempingu vedia, že je niekoľko možno menej nápadných detailov, ktoré dokážu pobyt a pohyb v prírode počas dlhých letných večerov spríjemniť. Podobne, ako v prípade záhradných grilovačiek alebo večerného rozjímania na terase s drinkom v ruke po namáhavom pracovnom dni. Ktoré sú to?

Svetlo je základ. Baterky, lampy na čítanie a ostatné ručné svietidlá do výbavy

Dokonca i kempista začiatočník vie, že nemať baterku, to je vari ako nemať zo sebou oheň. V ponuke ručných svietidiel však dnes nájdete omnoho širší sortiment, než kedysi. Šikovné lampy na čítanie alebo závesné, či stojace kempingové osvetlenie využijú aj majitelia záhrad, ktorých tma len tak ľahko nepoženie do vnútra. Títo pomocníci dokážu predĺžiť relax a zábavu aj počas zníženej viditeľnosti alebo romantických večerov pod šírou oblohou.  

S čelovkou máte obe ruky voľné

Malá, praktická a pritom dokáže divy – aj počas najväčšej tmy uvoľní vaše ruky a umožní vám rozsvietiť aj najtmavšie kúty. Napríklad, keď počas kempovania potrebujete na večernú toaletu alebo keď oboma rukami zachraňujete zatúlaného ježka z pazúrov vášho psa. Čelovka, či už klasická na batérie alebo nabíjacia, celkom určite nájde uplatnenie pre všetkých záhradkárov, domácich majstrov aj nadšených turistov. 

 

Bez hmyzu to nepôjde. S lapačom ho však dokážete aspoň na čas zneškodniť

Byť v prírode a nerátať s tým, že v podvečerných, ale mnohokrát i denných hodinách prichádzajú k ľudským obydliam bližšie malí okrídlení zvedavci, by bolo naivné. Pokiaľ je však prítomnosť hmyzu počas záhradného posedenia či kempingu neúnosná, riešenie existuje. Elektrický lapač hmyzu naláka neželaných hostí na svietivku a účinne eliminuje množstvo hmyzu vo vašom okolí.

Podceniť výbavu na nadchádzajúcu záhradkársku alebo kempingovú sezónu sa skutočne nevyplatí. Aj detaily totiž môžu rozhodnúť, či strávite čas príjemne, alebo budete nejako obmedzovaní. Veríme však, že sa vám aj vďaka našim tipom podarí vybrať všetko potrebné tak, aby vaše zážitky stáli za to. Naviac, teraz v MURATE za skvelé akciové ceny.

 

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu