7 šikovných tipov na vianočné osvetlenie, ktoré si zamilujete

7 šikovných tipov na vianočné osvetlenie, ktoré si zamilujete

Vianočné osvetlenie navodí to správne čaro Vianoc a dokáže vniesť atmosféru nielen do interiéru, ale i exteriéru. Ak ste si pod pojmom vianočné svetlá predstavovali doteraz len klasické žiarovky na stromček, nastal čas posunúť sa vpred. Vianočné osvetlenie a ...
Novinky
24.04.2024 12:46:10

Vianočné osvetlenie navodí to správne čaro Vianoc a dokáže vniesť atmosféru nielen do interiéru, ale i exteriéru. Ak ste si pod pojmom vianočné svetlá predstavovali doteraz len klasické žiarovky na stromček, nastal čas posunúť sa vpred. Vianočné osvetlenie a dekorácie dnes ponúkajú širokú škálu možností, ako si môžete vaše tohtoročné Vianoce doslova rozžiariť. Prečítajte si skvelé tipy na efektné dekorácie, šikovné nápady na uchytenie či skladovanie vianočných svetielok a taktiež dôležité rady, ako s nimi manipulovať bezpečne.

Žiarovky na stromček skombinujte. Pridajte malé aj väčšie vianočné svetielka

 

Vianočné osvetlenie na stromček tak nadobudne úplne nový, priam magický rozmer. Ak ste dosiaľ používali klasické žiarovky na stromček, celkom určite odporúčame vymeniť ich za vianočné led svetlá, ktoré sú omnoho úspornejšie. Vybrať si navyše môžete z rôznej dĺžky (reťaze aj prívodného kábla), typu vianočných svetielok, farby (v ponuke nájdete aj viacfarebné žiarovky na stromček) a dokonca si zvoliť, či je vám sympatickejšie studené biele vianočné osvetlenie, alebo skôr hrejivejšie teplé biele. Skvelým tipom, ako vianočné osvetlenie na stromček doslova rozžiariť je, ak skombinujete dve reťaze s vianočnými svetielkami. Jednu, kde budú drobné žiarovky a tú druhú s o niečo väčšími.

Vianočné svetlá – to nie sú už len klasické drobné svetielka

 

Doba pokročila nielen v prípade vianočných led svetiel s úspornejším režimom voči vašej peňaženke. Dnes nájdete v e-shopoch a na pultoch obchodov aj osvetlenie s rôznym iným tvarom a veľkosťou. Namiesto drobných svetielok si tak môžete vybrať aj vianočné svetielka v tvare cencúľa, hrušky, gule, hviezdičiek, lampášikov alebo všakovakých iných tvarov. Nájsť tak vianočnú girlandu podľa svojich predstáv skutočne nie je nič zložité.

Originálne verzus hotové vianočné osvetlenie a dekorácie

 

Patríte skôr ku kreatívnejším typom a radi by ste si vytvorili niečo menej tradičné? Aj vianočné svetlá vám predsa ponúkajú množstvo priestoru na realizáciu. Efektnú vianočnú girlandu si môžete napokon aj jednoducho dotvoriť tak, že na vianočnú reťaz pripevníte mašličky z jutových stužiek vo farbách Vianoc (zelená, červená, prírodná). Trendy tip z dielne DIY vianočných dekorácií sú napríklad aj vianočné led svetlá na nano reťazi, ktoré umiestnite do väčšieho priehľadného pohára, džbánu alebo menšieho demižóna. Ak sa vám však tvoriť nechce, stále je tu môžnosť vybrať si z už hotových dekorácií s postavičkami, zvieratkami alebo dokonca kompletný veniec so svetielkami, či vianočný stromček

Šetrite náklady na vianočné osvetlenie vďaka projektoru

 

Nemáte čas riešiť všetky tie vianočné svetielka alebo si radi veci ako vianočnú výzdobu zjednodušujete ako je to len možné? V tom prípade je skvelým riešením projektor. Z jedného bodu vytvoríte efektné vianočné osvetlenie, ktoré navyše nemusíte každoročne rozmiestňovať po málo dostupných miestach a po sviatkoch premýšľať, kde ho uskladníte. Jednoduchým napojením do siete alebo doplnením batérií vdýchnete interiéru alebo okoliu svojho domu tú správnu atmosféru akoby lusknutím prsta. Skvelou správou je, že v porovnaní so štandardnými vianočnými svetlami navyše ušetrí aj vašu peňaženku, keďže spotrebuje menej energie.

Vianočné osvetlenie namotajte na vešiak či kartón

 

Možno to poznáte dôverne i vy. Ten moment, keď sa z krabice s vianočnými dekoráciami vytiahne obrovská spleť káblov a žiaroviek, je nočnou morou každého, kto sa na výzdobu podujal. Stačí však použiť šikovného pomocníka – jeden z voľných vešiakov zo skrine a reťaz so svetielkami namotať naň. Alternatívou je kartónová podložka alebo kuchynská doska na krájanie. Takéto skladovanie vianočnej výzdoby vám ušetrí dlhé minúty rozmotávania a napokon i nervov. 

Na uchytenie vianočných svetielok použite štipce, bindery alebo tavnú pištoľ

 

Ak nenechávate vianočné osvetlenie napríklad pod rímsou domu celoročne, určite dá zabrať, kým všetko nainštalujete a umiestnite na svoje miesto. Stále sa vám nepodarilo vyriešiť hlavolam, ako vianočné svetielka uchytiť? Vyskúšajte do podkladu umiestniť malé kovové háčiky alebo si pomôžte klasickými štipcami či kancelárskymi bindermi. Ak viete, že vianočné svetielka nebudete v horizonte niekoľkých rokov meniť, pokojne použite aj tavnú pištoľ a lepidlo. V interiéri sú rýchlym a pevným riešením na uchytenie sťahovacie plastové “eska pásky”, ktoré dostanete v rôznych farbách.

Bezpečnosť je prvoradá. Skôr, než umiestnite vianočné svetielka, presvedčte sa, že…

 

… vám pri manipulácii s nimi nehrozí riziko pádu alebo zranenie elektrický prúdom. Pri výbere sa zamerajte na dostatočne dlhú prívodnú šnúru a taktiež dĺžku celej reťaze, aby ste nemuseli osvetlenie spájať pomocou predlžovacieho kábla. Ak už to však musí byť, pokúste sa tento spoj dostatočne ochrániť (ak sa jedná o exteriér) pred prípadnou vlhkosťou. Postačí vám na to umelohmotná krabička s vrchnákom, na bokoch ktorej vyrežete zárezy v šírke kábla, vložíte spoj a následne zavriete krytom. Okrem toho je tu ešte niekoľko dobrých rád, pomocou ktorých zvládnete rozmiestniť vianočné osvetlenie a dekorácie bez rizika úrazu.

 

  • Používajte stabilný rebrík, umiestnený na pevnom podklade.
  • Presvedčte sa, že ste si pre exteriér vybrali správne vonkajšie vianočné osvetlenie.
  • Prvky so žiarovkami alebo priamo žiarovky nasmerujte smerom nadol, k zemi, aby do objímky neprenikala vlhkosť.   
  • Prípadné spoje káblov osvetlenia umiestnite tam, kde im nehrozí prienik vody, ideálne na vyvýšenom mieste.

 

NÁŠ TIP: Neprehliadnite náš článok o tom, ako si vybrať to najlepšie vonkajšie osvetlenie s ďalšími skvelými radami.

 

Veríme, že vám tieto tipy uľahčia tohtoročnú vianočnú výzdobu a vnuknú nové nápady, ako klasické žiarovky na stromček šikovne nahradiť vianočnými led svetielkami a dekoráciami, ktoré naviac prihliadajú aj na nižšie energetické nároky. V MURAT-e máme pre vás aktuálne širokú ponuku dekorácií a vianočného osvetlenia vo výhodnej cene.

 

POZRIEŤ PONUKU VIANOČNÉHO OSVETLENIA A DEKORÁCIÍ

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu