Ako ušetriť? Vyberajte si vhodné LED svietidlá

Ako ušetriť? Vyberajte si vhodné LED svietidlá

LED sú jedným zo spôsobov, ako možno výrazne ušetriť na spotrebe elektriny. A to nielen v domácnosti, ale aj vo firmách, kanceláriách, verejných budovách či priemyselných a výrobných priestoroch. Vyznať sa však v neustále sa ...
Novinky
05.01.2023 08:57:09

LED sú jedným zo spôsobov, ako možno výrazne ušetriť na spotrebe elektriny. A to nielen v domácnosti, ale aj vo firmách, kanceláriách, verejných budovách či priemyselných a výrobných priestoroch. Vyznať sa však v neustále sa rozširujúcej ponuke svietidiel a ich parametroch môže byť komplikované. Prečítajte si, aké sú vaše možnosti a podľa čoho sa pri výbere vybraných svietidiel rozhodovať, aby ste vo výsledku aj ušetrili.

Prečo vsadiť na LED svietidlá, ak chcete znížiť náklady na spotrebu energií?

 

O výhodách LED svietidiel sa dnes už nevedie žiadna polemika. Hoci možno na prvý pohľad môže odradiť vyššia nákupná cena, z dlhodobého hľadiska predstavujú vždy úspornejšie riešenie, než v prípade klasických svietidiel, žiaroviek alebo žiariviek. Vedeli ste napríklad, že LED svietidlá:

 

  • dokážu ušetriť v porovnaní s klasickým osvetlením až 80% energie

 

  • rozsvietia sa v okamihu v plnej svietivosti, takže nemusíte čakať, kým sa miestnosť postupne zosvetlí

 

  • majú neporovnateľne dlhšiu životnosť (dokonca až 50.000 hodín)

 

  • nezáleží na tom, ako často ich vypínate a zapínate

 

  • sú ekologické, neobsahujú škodlivé látky a v prípade LED žiaroviek je až 95% materiálu možné využiť opäť

 

  • nevyžarujú UV žiarenie, infračervené žiarenie ani teplo, ako v prípade klasických žiaroviek

Kde všade môžu svietidlá priniesť úsporu energie?

 

Otázka úspory energií nie je len otázkou domácností, no dnes už aj prioritou verejných budov a exteriérov a každej spoločnosti, ktorá potrebuje optimalizovať náklady na prevádzku a fungovanie. Hnacou silou, ktorá stojí za úspornými opatreniami, je nízka environmentálna záťaž pre celé životné prostredie a taktiež aktuálna situácia s nedostatkom palív a energetických zdrojov z globálneho pohľadu (energetická kríza). LED svietidlá ponúkajú hneď niekoľko možností z pohľadu rozmerov, dizajnu, intenzity osvetlenia a taktiež aj ceny (v závislosti od rôznych výrobcov a trhu). Využiť ich napokon môžete nielen v interiéroch, ale taktiež v exteriéri. Kde všade? 

Podhľadové svietidlá alebo LED panely v kanceláriách, čakárňach či v obchodných priestoroch

Podhľadové svietidlo sa zapúšťa priamo do stropu a prináša ideálne riešenie pre osvetlenie obchodných budov, predajní, priestorov ako sú čakárne v nemocniciach a poliklinikách alebo vo veľkých kanceláriách a openoffice-och. Ich prevádzka je bez akýchkoľvek ďalších starostí alebo údržby. Modernou alternatívou sú LED panely. Tie možno použiť v prípade, ak je v miestnosti kazetový alebo sadrokartónový strop alebo sa osádzajú pomocou závesných laniek. LED panel s neutrálnou bielou farbou je ideálnym riešením, ak práve hľadáte alternatívu do spoločných priestorov v ubytovacom zariadení, kaviarne alebo spoločenskej miestnosti väčších rozmerov. Aj v tomto prípade platí, že dokáže výrazne ušetriť náklady na energie, rozsvieti sa v momente, keď mu dáte impulz vypínačom či ovládačom a navyše po inštalácii nevyžaduje ďalšiu starostlivosť

LED svietidlá v domácnosti nemusia byť zákonite len LED žiarovky

 

Stihli ste už v celej domácnosti vymeniť klasické žiarovky za LED-ky s nižšou úsporou? V tom prípade máme pre vás ešte jeden skvelý tip, ako vyriešiť osvetlenie v kuchyni. Namiesto tradičných bodových svetiel vyskúšajte podlinkové LED svietidlo. Pracovný priestor kuchynskej linky dokonale osvetlí a vám zabezpečí optimálne podmienky na prípravu každého pokrmu. Najväčšou výhodou je podlhovastý ergonomický tvar a minimálna spotreba energie v porovnaní s inými konvenčnými osvetleniami v kuchyni. 

 

NÁŠ TIP: Okrem LED žiaroviek a spomínaného LED osvetlenia vyskúšajte aj SMART technológie pre inteligentnú domácnosť. Prečítajte si viac o SMART LED žiarovkách v článku v našom blogu.

V garážach, pivniciach alebo veľkých miestnostiach sú alternatívou žiarivky

 

Ak z nejakého dôvodu nechcete siahnuť po efektívnom LED svietidle s podlhovastým tvarom, stále je tu možnosť, ako usporiť v porovnaní s klasickými žiarovkami a svietidlami. Žiarivkové svietidlá prinášajú dostatočné množstvo svetla všade tam, kde ho postrádate. Ich výhodou je značne nižšia spotreba energie dokonca aj pri rovnako intenzívnom osvetlení, ako v prípade obyčajných žiaroviek a svietidiel. Výhodou je taktiež ich dlhá výdrž, vďaka ktorej sa stanú pre vás bezúdržbové na značne dlhú dobu.

Priemyselné a výrobné priestory a dielne so špeciálnymi nárokmi

V niektorých prípadoch môže byť komplikáciou nájsť vhodné osvetlenie do priestoru, v ktorom dochádza k zvýšenému znečisteniu v dôsledku výroby a opráv a celkovej prašnosti v interiéri. LED technológie však ponúkajú možnosti prachotesného svietidla s triedou krytia IP65, ktoré dokonca odolá aj nízkemu prúdu vody zo všetkých strán. Ak potrebujete intenzívnejšie osvetlenie, rozhliadnite sa po prachotesnom LED svietidle s vyššou hodnotou svetelného toku.

V exteriéri sú LED svietidlá ideálnou voľbou, ako ušetriť

Výhody vonkajšieho osvetlenia, ktoré hľadí aj nižšie mesačné náklady za energie, prináša exteriérové LED osvetlenie s rôznym dizajnom a funkčnosťou. Veľkým prínosom je napríklad zabudovaný senzor, vďaka ktorému sa svietidlo rozsvieti len v prípade, ak sa senzor zaktivizuje. Nulovú spotrebu energií dokonca prinášajú exteriérové svietidlá na solárny pohon. Počas intenzívneho slnečného svitu načerpávajú energiu priamo zo slnka a pri zotmení sa rozžiaria. Keďže je tento typ zdroja osvetlenia málo spoľahlivý a nie je využiteľný celoročne a na akomkoľvek mieste, exteriérové osvetlenie na solárny pohon má často najmä dekoračný účel

Tipy, ako ušetriť pri výbere LED svietidiel

 

Keď už ste sa rozhodli, že pri výbere osvetlenia investujete do LED svietidiel, prinášame aj niekoľko tipov, na čo sa pri ich výbere ďalej zamerať. Existuje totiž zopár faktorov, ktoré dokážu ovplyvniť prvotnú investíciu a taktiež to, či bude svietidlo fungovať podľa vašich individuálnych nárokov. 

Tam, kde je to možné, využívajte svietidlá so senzorom

 

Ako sme už vyššie uviedli, senzor dokáže aktivovať osvetlenie miestnosti v interiéri alebo v exteriérovej časti. Vďaka jeho nastaveniu si môžete zvoliť uhol, v ktorom bude pohyb rozpoznávať a presne určiť miesto, ktoré osvetliť potrebujete. Senzor pred budovou má navyše aj bezpečnostný rozmer, keďže dokáže odplašiť prípadných neželaných návštevníkov. 

 

Veľké využitie má ďalej pri osvetlení chodieb a priechodných miestností, kde sa nevyžaduje nepretržité svetlo, avšak ovládanie vypínača rozhodne nie je na mieste. Skvelým príkladom sú aj sociálne zariadenia, kde sa svietidlo rozsvieti len v prípade, ak sa tam niekto nachádza. Spoľahnúť sa totiž, že budú kolegovia, zákazníci alebo návštevníci zdieľaných toaliet zhasínať svetlo, je trocha naivné.

Porovnávajte parametre LED svietidiel

 

Najdôležitejšie parametre pri výbere LED osvetlenia sú svietivosť (svetelný tok) a taktiež príkon svietidla. Tie najšetrnejšie majú výsledný pomer týchto dvoch ukazovateľov (svetlený tok/príkon) v hodnotách okolo 110 – 170 lm/W. Čím vyššia je táto hodnota, tým lepšie. Len pre porovnanie – kým klasická sto wattová žiarovka dosiahla svietivosť 1280 lumenov, LED žiarovka dosahuje hodnoty 1200 – 1300 lm pri príkone 13 – 15 wattov. Aj na tomto príklade možno jasne vidieť, ako výrazne LED osvetlenie šetrí náklady na energie

 

Okrem týchto dvoch parametrov o vlastnostiach LED osvetlenia veľa napovedá aj uhol svietenia. Hovorí o zábere, respektíve uhle, pod akým bude svetlo vyžarované. V prípade podhľadových svietidiel a LED panelov, ktoré sa umiestňujú na strop, nie je problém naraziť na svietidlo so 120°uhlom svietenia.

Prečo si v prípade LED svietidiel vybrať UGR panel?

 

Šetrenie je na mieste. Avšak určite nie na úkor zdravia alebo nevhodných podmienok. Dôležitým faktorom, najmä v prípade osvetlenia kancelárií, pracovísk a výrobných priestorov, je miera oslnenia. Príliš veľké oslnenie totiž môže spôsobovať zrakovú nepohodu a negatívne ovplyvniť výkon či dokonca bezpečnosť na pracovisku. I keď platí, že sa oslnenie vníma subjektívne, existuje jednotný systém hodnotenia, ktorým sa môžeme pri výbere riadiť. Hodnota UGR – Unified Glare Rating nám hovorí o tom, ako veľmi je pravdepodobné, že v danom priestore bude svietidlo alebo svetelný zdroj vnímaný ako oslňujúci. Pre kancelárie, prácu s počítačom, štúdium a aktivity, ako je čítanie a písanie, vyberajte svietiedlo alebo  LED panel s UGR ≤ 19. Máte tak istotu, že v takomto prostredí bude váš výkon či výkon zamestnancov skutočne efektívny.

Aj nákupná cena svietidiel rozhoduje. Počkajte si na akcie

 

Rôzni výrobcovia a taktiež predajcovia ponúkajú široký sortiment svietidiel v rôznej kvalite. Práve to je dôvodom, prečo sa pri výbere orientovať na parametre, všeobecne definované hodnoty a deklarovanú životnosť. O kvalite svietidla často napovedá aj renomovaná značka

 

Presvedčili vás práve vyššie uvedené argumenty o tom, že kúpa LED svietidiel je správnou cestou, ako ušetriť v účtoch za energie? V tom prípade sa poobzerajte aj po výhodnej ponuke alebo akcii, v rámci ktorej ich môžete nakúpiť za výhodnejšiu cenu. My v MURAT-e jednu takú pre vás práve máme.

 

KÚPIŤ LED SVIETIDLÁ A UŠETRIŤ  

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu