CYKY káble od NKT, ktoré uľahčujú prácu elektrikárom

CYKY káble od NKT, ktoré uľahčujú prácu elektrikárom

CYKY káble sú pre elektroinštalatérov dôverne známy pojem. Spoločnosť NKT, ktorá CYKY káble vyrába, sa zameriava aj na detaily, vďaka ktorým je práca elektrikárov efektívnejšia a jednoduchšia. Prečítajte si o vychytávkach a ...
Káble a vodiče
16.04.2024 13:48:24

CYKY káble sú pre elektroinštalatérov dôverne známy pojem. Spoločnosť NKT, ktorá CYKY káble vyrába, sa zameriava aj na detaily, vďaka ktorým je práca elektrikárov efektívnejšia a jednoduchšia. Prečítajte si o vychytávkach a riešeniach, ktoré posúvajú každodenné inštalácie a prácu s kabelážou o kúsok vpred.

 

Čo sú CYKY káble a kde sa používajú?


CYKY káble slúžia na prenos elektrickej energie. Ide o vodiče, ktoré majú jedno alebo viac jadier prenášajúcich elektrinu. Okrem vodičov je súčasťou CYKY kábla aj ochranná vrstva tzv.plášť. Ten chráni jadrá pred externými vplyvmi a poškodením. CYKY káble patria medzi najpoužívanejšie káble v elektroinštaláciách, pretože sú dostupné, spoľahlivé a ľahko použiteľné v rámci inštalácii kabeláže.
 

Označenie CYKY káblov


CYKY káble sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a parametroch. Ich výber pre konkrétnu inštaláciu závisí od ich použitia. Najčastejšie a spravidla (v bytových a domových inštaláciách) sa používajú káble s prierezom 1,5 mm2 až 6 mm2 (CYKY 3 x 2,5; CYKY 3 x 1,5; CYKY 5 x 4 a pod). V priemyselných budovách a zložitejších elektroinštaláciách siahajú elektrikári po CYKY kábloch s väčšími prierezmi.
 

Označenie CYKY káblov sa nachádza obvykle na ich vrchnej ochrannej vrstve a zahŕňa informácie o konkrétnom type kábla, priereze vodiča v kábli či maximálnom prúde, v rámci ktorého je pre inštaláciu vhodný. Ďalej sa obvykle uvádza názov výrobcu, sériové číslo a norma, ktorú kábel spĺňa (napríklad EN 50525-2-31 pre stacionárne použitie a EN 50525-2-51 pre pohyblivé použitie alebo EN 60332-1-2 (136) pre nepodporujúce horenie). V portfóliu MURAT nájdete iba káble v súlade s certifikáciami od renomovaných výrobcov. O zlej kvalite káblov a podvodných praktikách si viacej prečítajte v článku, ktorý sme venovali tejto problematike.

 

Kvalitné NKT káble v súlade s najprísnejšími normami

 

Podľa Európskeho nariadenia o stavebných výrobkoch (CPR) je z hľadiska bezpečnosti potrebné zjednotiť pravidlá pre testovanie a označenie jednotlivých stavebných prvkov. Preto musí byť každý stavebný výrobok otestovaný, klasifikovaný a taktiež označený v súlade s nariadením CPR.

 

Toto nariadenie pre požiarnu klasifikáciu a testovanie káblov používaných v budovách, je tu už niekoľko rokov a práve v NKT si ho osvojili dostatočne včas, aby ich výrobky dnes prichádzali na trh v súlade s najnovšími pravidlami a požiadavkami na bezpečnosť, v tej najvyššej kvalite.

Označenie NKT instal PLUS CYKY a CYKYLo pomocou farebnej škály

 

Jednou z prvých vychytávok NKT CYKY káblov je farebné označenie najpoužívanejších typov. V praxi sa stretnete s týmito konkrétnymi druhmi:

 

Modrý pruh: CYKYLo – J 3 × 1,5 mm²

Červený pruh: CYKYLo – O 3 × 1,5 mm²

Zelený pruh: CYKYLo – J 3 × 2,5 mm²

Fialový pruh: CYKY – J 5 × 1,5 mm²

Žltý pruh: CYKY – J 5 × 2,5 mm²

 

Výhodou takéhoto farebného označenia káblov je rýchla orientácia v najpoužívanejších typoch inštalačných káblov (3 × 1,5 – J, 3 × 1,5 – O, 3 × 2,5 – J, 5 × 1,5 – J a 5 × 2,5 – J) a taktiež ľahké rozlíšenie zásuvkových a svetelných inštalácií v rozvádzačoch a inštalačných krabiciach.

 

Nápomocné sú aj detaily, ako napríklad zelenožltá zemniaca žila v mieste farebného pruhu (pri kábloch NKT PLUS CYKY Lo – J). Navyše sa v kábloch ľahko zorientujete aj pri ich hľadaní v sklade, keďže sú balené v rovnakých farbách, ako samotné inštalačné pruhy.

 

CYKY káble od NKT a ich vychytávky

 

Kvalitná a bezpečná kabeláž je pre výrobcu NKT samozrejmosťou, na základe ktorej patrí k najvyhľadávanejším medzi elektroinštalatérmi. To však nie je všetko. V NKT hľadia aj na detaily, ktoré doslova uľahčujú používanie ich výrobkov na každodennej báze.

Pozrite sa, ako efektívne a bezpečne sa pracuje s NKT káblami.

 

 

Obľúbený spoločník každého elektrikára – bubnový vozík NKT Qaddy®


Kým s bubnovým vozíkom prišlo NKT ako s novinkou v roku 2011, dnes si môžete tohto pomocníka zakúpiť už so všetkými káblami Instal Plus CYKY. Qaddy® sa okamžite stal obľúbenou pomôckou pre všetkých elektroinštalatérov vďaka množstvu záťaže a logistiky práce, ktorú im dennodenne uľahčuje.

 

Ergonomický dizajn bubnového vozíka na káble bol navyše vyvinutý v spolupráci s odborníkmi – fyzioterapeutmi a ergoterapeutmi tak, aby čo najviac šetril namáhané kríže elektrikárov a uľahčoval im manipuláciu s káblovými baleniami. Okrem toho, že Qaddy® zefektívňuje prácu inštalatérov (pokládka káblov je hotová za približne polovičný čas, než v prípadoch, kedy bubnový vozík nebol použitý), prispieva aj k bezpečnosti pri práci. Navyše platí, že vozík Qaddy® až v 95% po dôkladnom repase slúži svojmu účelu ďalej.

 

Aj vďaka týmto unikátnym riešeniam je NKT popredným výrobcom CYKY káblov, ktoré uprednostňujú elektrikári pre realizáciu kabeláže v bytoch, domoch či akýchkoľvek iných budovách.

V MURAT-e ich navyše teraz objednáte vo výhodnej cene so skvelým darčekom. Ku každému 100m originálnemu baleniu NKT instal PLUS CYKY – J vám pribalíme pracovné rukavice ZADARMO.

 

OBJEDNAŤ CYKY KÁBLE

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu