Li-Fi, HCL LED a ďalšie novinky v LED osvetlení, ktoré hýbu svetom

Li-Fi, HCL LED a ďalšie novinky v LED osvetlení, ktoré hýbu svetom

O tom, že LED osvetlenie a technológie patria k významným trendom v elektropriemysle, niet pochýb. Pri LED svetelných zdrojoch a žiarovkách však vývoj nekončí. LED technológie sa stávajú súčasťou nastupujúcich inteligentných ...
Novinky
12.08.2022 10:13:11

O tom, že LED osvetlenie a technológie patria k významným trendom v elektropriemysle, niet pochýb. Pri LED svetelných zdrojoch a žiarovkách však vývoj nekončí. LED technológie sa stávajú súčasťou nastupujúcich inteligentných riešení pre jednoduchšie ovládanie domácnosti, uplatňujú sa v alternatívnych poľnohospodárskych konceptoch či napríklad v oblasti automotive

 

Pojmy, ako napriklad Li-Fi alebo HCL LED sa stávaju bežne skloňovanou realitou. Viete, čo sa za nimi ukrýva a na aké trendy v LED osvetlení sa v najbližšej budúcnosti zamerať? 

 

Najväčšie výhody: Úspora a environmentálny rozmer LED osvetlenia

V porovnaní s klasickou žiarovkou alebo žiarivkou má ledka navrch. A to nielen z pohľadu výdrže, ale taktiež efektivity, hospodárnosti a možností, ktoré LED technológie v súvislosti s prepojením na ostatné moderné SMART trendy ponúkajú. To všetko sú argumenty, ktoré vám povie zrejme každý špecializovaný predajca osvetlenia u nás i v zahraničí. 

 

V dnešnej dobe však do popredia vstupujú aj iné výhody. LED osvetlenie eliminuje obsah škodlivých látok, akou je napríklad ortuť a tým sa stáva ekologickejším riešením aj z pohľadu ochrany životného prostredia. O jeho efektivite hovorí aj fakt, že LED žiarovka dokáže 95% energie, ktorú vyprodukuje, premeniť na samotné svetlo. Preto, ak sa vraví o svetle na konci tunela, celkom určite to z pohľadu environmentálneho zamerania a zelenej budúcnosti bude práve LED osvetlenie. 

LED osvetlenie v domácnosti: Inteligentné bývanie a trendy dizajnérov

Mnohé domácnosti si dnes už fungovanie bez LED svietidiel nevedia ani predstaviť. Okrem množstva variantov sú to práve inovatívne koncepty pre bývanie, ktorého súčasťou sú práve LED žiarovky. Na výber má zákazník nielen z intenzity svietivosti, teploty farby (teplá, studená biela) a tvaru žiarovky (gula, sviečka, hruška), ale taktiež s prídavných funkcií, ako napríklad stmievateľnosť. Aké trendy vládnu v oblasti domáceho osvetlenia? 

 

Minimalizmus a jednoduchosť hrajú hlavnú rolu

 

Nič viac, nič menej. Čisté línie, účelnosť, nenápadnosť a jednoduché používanie. To je základ pre vytvorenie moderného a elegantného domáceho prostredia, v ktorom osvetlenie vystupuje ako nerušivý, no maximálne funkčný prvok. Takéto osvetlenie interiéru sa stáva dokonca nástrojom na upriamenie pozornosti na určité dekoratívne či dominantné prvky v miestnosti. LED svietidlá nepôsobia monumentálne (dokonca aj farby sú zväčša neutrálne – čierna, biela, sivá atď.), ich cieľom je vytvoriť príjemnú atmosféru presne podľa preferencií obyvateľov domu.

Nástenné svietidlá dodajú atmosféru

 

Vo väčšine interiérov sme zvyknutí na klasické riešenia osvetlenia pomocou dominantného stropného svietidla. To býva často doplnené o bodové, prípadne stolové svietidlá. Do popredia sa aktuálne pretláčajú aj nástenné svietidlá. Najmä v prechodných miestnostiach dokážu vytvoriť osvetlené ostrovčeky s rozptýleným svetlom alebo upriamiť pozornosť na nejakú nástennú dekoráciu (obraz, zrkadlo a podobne) pomocou osvetlenia. V miestnosti tak môže vytvoriť zaujímavú a dramatickú atmosféru alebo príjemné mäkké svetlo pre navodenie relaxácie.

Skryté svietidlá ako doplnok interiérového dizajnu

 

K tomu, aby miestnosť získala zaujímavé a efektné svetelné prvky, nie je potrebné zákonite siahnuť po tradičnom svietidle. Nové možnosti, ako sa vyhrať s každým detailom a vytvoriť nové, nepoznané dimenzie ponúkajú takzvané skryté svietidlá. Príkladom sú variabilné LED pásy, ktoré je jednoduché prispôsobiť potrebnou dĺžkou, intenzitou či dokonca farbou a použiť pri vytváraní jedinečného interiéru podľa jeho špecifík. Zapustené LED pásy dokážu upriamiť pozornosť na jednotlivé objekty (dekorácie, obrazy, televízor a pod.) a zvýrazniť ich. Ďalšie možnosti prinášajú skryté svietidlá osvetľujúce inak fádne časti miestnosti alebo časti stropu.

SMART LED žiarovky pre inteligentnú domácnosť

Trendy hovoria jasnou rečou. Prvky inteligentnej domácnosti zákonite súvisia aj s osvetlením a výsledkom toho sú SMART LED žiarovky, o ktorých sme písali viac v článku v našom blogu. Okrem toho, že s nimi dokážete jednoducho komunikovať v rámci domácej Wi-Fi siete, rozsah nastavení a možností, ktoré ponúkajú, sú skutočne nekonečné. Pomocou inteligentnej žiarovky si môžete pohodlne nastaviť vhodné osvetlenie na domáce štúdium a prácu, príjemné podvečerné posedenie pri knihe alebo dokonca efektné párty osvetlenie pre domáce oslavy. Farba, intenzita a teplota svetla, ktoré žiarovka vydáva, závisia na osobných preferenciách obyvateľov domácnosti.

 

HCL – osvetlenie zamerané na človeka a jeho potreby

 

O vplyvoch osvetlenia na ľudský organizmus, emocionálne nastavenie či dokonca efektivitu práce boli realizované mnohé štúdie a výskum. Výsledkom je, že svetlo výrazne vplýva na všetky spomenuté oblasti nášho života a v dnešnej dobe technológií by bolo skutočne škoda toho nevyužiť. Vzniká tak jedinečný koncept HCL – human centric lighting alebo inak povedané osvetlenie, v ktorého centre sú ľudské potreby a návyky. Vďaka nekonečným možnostiam LED svietidiel tak dokážu firmy efektívne nastaviť osvetlenie v každej kancelárii či dokonca výrobnej hale tak, aby predchádzali únave či vyčerpanosti zamestnancov a vytvorili im prostredie, ktoré eliminuje negatívne vplyvy na ich zdravie. Unavené oči, vyčerpanosť, znížená koncentrácia a podobne dokážu preukázateľne výrazne znížiť efektivitu zamestnancov alebo študentov.

 

Pomocou LED osvetlenia pokrokovo zmýšľajúce spoločnosti dokážu dokonca nastaviť osvetlenie v celej budove podľa cirkadiánnych rytmov (biologický rytmus spojený so striedaním aktivity, bdelosti, spánku prepojený s dennou, mesačnou či ročnou periodicitou). HCL efektívne využívajú v nemocniciach (nastavenie osvetlenia na operačných sálach, teplého osvetlenia v izbách pacientov) alebo dokonca i v lietadlách (čas odletu, čas jedla, čas oddychu/spánku počas dlhého letu). 

LED osvetlenie ponúka nové možnosti pre poľnohospodárov

Neustály tlak na znižovanie škodlivých emisií skleníkových plynov a stále komplikovanejšie klimatické podmienky na tradičné pestovanie plodín vytvára priestor na inovácie aj v oblasti poľnohospodárstva. Nepredvídateľné počasie, dlhotrvajúce suchá alebo, naopak, prívalové dažde a taktiež stále menšia rozloha ornej pôdy sú dôvodom, prečo narastajúci trend indoorového poľnohospodárstva naberá na obrátkach. A práve vďaka efektívnemu LED osvetleniu môžu farmári navodiť ideálne podmienky v inak obmedzených vnútorných priestoroch. 

 

Nižšie náklady na energie, výrazne znížená produkcia tepla ako vedľajšieho efektu pri veľkokapacitnom osvetlení a taktiež možnosť vhodne nastaviť pomer medzi teplom a svetlom sú skvelým nástrojom na zvýšenie výnosov. A to dokonca aj počas období, kedy pestovanie v tradičných podmienkach nie je možné (zimné obdobie, mesiace v roku s krátkym dňom a dlhou nocou a pod.), prípadne v miestach, kde to možné vôbec nebolo. Využívanie poľnohospodárskych LED svietidiel naviac znižuje potrebu chladenia pomocou klimatizácií, chladičov a ventilátorov a prispieva k vyššej produktivite plodín a ziskovosti výrobných podnikov.

V automobilovom priemysle vsádzajú na inovatívne LED svietidlá

 

Práve vďaka ich vysokej efektivite a úspore energií, v kombinácii s minimálnou produkciou tepla ako vedľajšieho efektu, našlo LED osvetlenie miesto aj v automotive. Príkladom sú integrované čipy v elektromobiloch, vďaka ktorým je možné znížiť spotrebu svetlometov až o jednu pätinu. Zvýšený jas vďaka LED svietidlám naviac výrazne prispieva k bezpečnosti jazdy. Ďalším vhodným využitím LED technológií sú adaptívne svetlomety, ktoré dokážu prispôsobiť intenzitu vyžarovania svetla podľa vzdialenosti ostatných vozidiel v premávke. 

 

Okrem toho sa výrobcovia áut zameriavajú na samotný zážitok z jazdy a drobnými detailami tak vytvárajú v interiéroch automobilov atmosféru, ktorú si počas jazdy dokáže vychutnať nielen samotný vodič, ale i jeho spolujazdci. Príkladom sú zavádzané LED svietidlá v palubných doskách, dverách, audio systémoch či klimatizácii

Budúcnosť v komerčnom osvetlení vytvára spojenie Li-Fi a LED

 

Ešte ste o Li-Fi nepočuli? Podobnosť s Wi-Fi nie je náhodná. Hoci je Li-Fi (Light Fidelity) založená na koncepte Wi-Fi, ide rýchlejší prenos informácií. Presnejšie o bezdrôtovú komunikačnú technológiu, ktorá na prenos údajov využíva svetlo. Ultrafialové, infračervené, ale i to klasické, viditeľné. Pre porovnanie – Li-Fi technológia dokáže prenášať obrovské množstvá dát, je rýchla, bezpečnejšia a naviac nie je tak náchylná na rušivé vplyvy, ako prenos pomocou rádiových vĺn, ktoré využíva dátové pripojenie či Wi-Fi. 

 

Technológie Li-Fi sa chopili už popredné svetové spoločnosti, ktoré vyvíjajú a testujú detaily. Realitou tak už o niekoľko rokov môže byť pouličná lampa, ktorá pomocou LED žiarovky zároveň poslúži okoloidúcim ako hotspot na prenos dát. Široké uplatnenie však nájde aj v kanceláriách alebo dokonca verejných priestranstvách, štátnej správe či komerčných zariadeniach, kde potrebujú využívať obojstrannú dátovú komunikáciu bezpečne a najmä efektívne, s optimalizáciou nákladov na prevádzku. Samozrejme, svoje miesto si Li-Fi určite nájde aj v domácich podmienkach, keďže funkcie LED osvetlenia spolu s konektivitou IoT (Internet of Things) poskytujú možnosť osvetlenia a zároveň prenosu dát. 

 

Budúcnosť LED osvetlenia a technológií teda celkom určite zasiahne každodenný život nielen v rámci interiérových svietidiel v domácnosti alebo osvetlenia v kancelárii, ale taktiež v oblasti poľnohospodárstva či exteriérových a priemyselných svietidiel. Zaujímajú vás najnovšie trendy? V našom blogu nájdete čerstvé novinky a informácie, vďaka ktorým budete mať vždy prehľad.

PREJSŤ NA PONUKU LED SVIETIDIEL

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu