Internet vecí (IoT) a jeho nekonečné možnosti. Využite ich a kráčajte s dobou už dnes

Internet vecí (IoT) a jeho nekonečné možnosti. Využite ich a kráčajte s dobou už dnes

Internet vecí (IoT – Internet Of Things, angl.) je sústava prvkov, ktoré navzájom komunikujú pomocou prenosu dát bez potreby ľudského zásahu.    Prvky môžu byť napríklad súčasťou inteligentnej domácnosti, avšak mnohé z nich ...
Novinky
17.01.2023 14:05:03

Internet vecí (IoT – Internet Of Things, angl.) je sústava prvkov, ktoré navzájom komunikujú pomocou prenosu dát bez potreby ľudského zásahu

 

Prvky môžu byť napríklad súčasťou inteligentnej domácnosti, avšak mnohé z nich komunikujú navzájom aj mimo nej. Základnou podmienkou na prenos údajov je sieťové pripojenie (zväčša bezdrôtové), vďaka ktorému IoT takmer nepozná obmedzenia a dokáže výrazne zlepšiť kvalitu nášho života v každom smere. Zaujíma vás viac? 

 

Prečítajte si, ako internet vecí funguje, aké sú jeho výhody a trendy, ktoré v budúcnosti vďaka tomuto komplexnému riešeniu ovplyvnia priemysel, poľnohospodárstvo, naše vzdelávanie, prácu, prístup k energiám a v neposlednom rade i každodenný život. Napokon, už to nie je len hudba budúcnosti. Inteligentnú domácnosť môžete mať už dnes. Ako?

 

Čo je IoT – internet vecí a ako funguje?

 

Po úvodnej definícii zapojme trochu predstavivosť. Inteligentné telefóny alebo hodinky má už dnes veľká časť populácie. Vďaka nim a nespočetnému množstvu múdrych aplikácií dokážeme sledovať, merať, vyhodnocovať a napokon i plánovať športové aktivity, ale i celkový denný režim a biorytmus svojho tela. Podobne dokáže fungovať aj naša domácnosť. A nielen tá. Internet vecí je v podstate neobmedzená množina navzájom sa ovplyvňujúcich prvkov s cieľom zefektívniť procesy okolo nás. 

 

Kde všade sa IoT môže využívať?

 

Ak prekročíme prah inteligentnej SMART domácnosti, rýchlo zistíme, že internet vecí dokáže efektívne zasiahnuť takmer v každej oblasti ľudskej činnosti.
 

  • efektívne využívanie energií pomocou monitoringu prevádzky a návrhov na jej optimalizáciu (v prípade domácností, verejnej oblasti, priemyslu i poľnohospodárstva)
  • plánovanie výroby v poľnohospodárskych aj priemyselných odvetviach
  • automatizované ovládanie mechanizmov a zariadení vo výrobných procesoch (pomocou umelej inteligencie a strojového učenia)
  • zlepšovanie procesov v zdravotníctve pre výmenu informácií medzi lekárom a pacientom v domácej starostlivosti
  • prepracovaná logistika a transport potravín v optimálnych podmienkach (sledovanie teploty, vlhkosti, GPS súradníc a pod.)
  • zabezpečenie, ochrana a monitoring osôb či objektov
  • v neposlednom rade zdravie, vzdelávanie, zábava a voľnočasové aktivity

Jednoducho povedané, internet vecí je sústava, ktorá spája prvky z rôznych oblastí ľudského života a vplýva na jeho každodenný kolobeh výraznejšie, než čokoľvek iné dosiaľ.

 

Ako funguje internet vecí (Internet Of Things)? 

 

Základným predpokladom pre vytvorenie internetu vecí sú prvky so senzormi a čidlami. Pomocou nich totiž zariadenia a predmety v rámci IoT zbierajú potrebné informácie a dáta. Druhým, nemenej dôležitým predpokladom na efektívne fungovanie, je ich prepojenie a teda vzájomná komunikácia. Tá môže prebiehať medzi prvkami navzájom alebo sú dáta odosielané do centrálnej jednotky, s ktorou komunikujete pomocou hlasového asistenta, počítača alebo smartfónu. 

 

Aby všetko fungovalo ako hodinky, môže celá sústava využívať rôzne typy prepojení. Príkladom sú širokopásmové siete, satelitné siete, LTE siete, bezdrôtové Wi-Fi pripojenie, Bluetooth, mobilné siete a mnoho ďalších. Úložiskom všetkých dát a miestom, kde nastáva ich spracovanie, môže byť okrem spomínanej centrálnej jednotky aj osobný počítač, smartfón alebo cloudové riešenie. Keď sú dáta spracované a vyhodnotené, z uvedenej jednotky putuje ďalšia informácia, ktorou môže byť súhrnné vyhodnotenie pomocou softvéru alebo uvedenie do činnosti iného ďalšieho prvku v sústave IoT. 

 

Príklad: Senzor teplomera zaznamená dlhodobý pokles teploty v interiéri a na základe prednastavených hodnôt aktivuje termostat a vykurovanie v jednotlivých miestnostiach v budove. 

 

Čerešničkou na torte je, že celá táto množina vecí dokáže samostatne pracovať bez toho, aby ste zadali akékoľvek pokyny alebo dokonca čo i len štukli vypínačom.

 

Základné prvky inteligentnej domácnosti pomocou IoT. Ktoré sú to?

 

Pre každodenný život veľkej množiny ľudí je to práve SMART inteligentná domácnosť, ktorá im umožňuje využívať automatizáciu a ďalšie výhody IoT.

 

Napríklad:
 

  • kontrola spotrebovanej energie a jej efektívnejšie využívanie
  • čerpanie možností prírodných zdrojov pre údržbu okolia
  • lepší používateľský zážitok pri voľnočasových aktivitách a zábave
  • vyššia miera bezpečnosti domácnosti a ochrany majetku
  • automatizácia v starostlivosti o domácnosť

Vytvoriť funkčnú inteligentnú domácnosť dnes už nie je problém. Dôležité je vytvoriť základnú sústavu prvkov, ktorú môžete kedykoľvek dopĺňať o ďalších pomocníkov, zariadenia alebo prvky na ovládanie. Ktoré sú to?

 

Inteligentná domácnosť a osvetlenie v nej

Základom takejto domácnosti, či už v byte, alebo v rodinnom dome, prípadne i v kancelárii, sú SMART LED žiarovky. Sú to vlastne svetelné zdroje, ktoré sa dokážu aktivovať bez toho, aby sa ktokoľvek musel fyzicky dotknúť vypínača. SMART žiarovky sa pohodlne ovládajú pomocou aplikácie v telefóne či počítači, prípadne komunikujú s centrálnou jednotkou. Ich výhodou je pohodlné ovládanie aj mimo vášho dosahu, šetrenie energiou a dokonca i možnosť vytvárať rôzne efekty alebo si  prispôsobovať intenzitu a farbu osvetlenia podľa denného svetla či individuálnych potrieb. Okrem žiaroviek môžete svoju domácnosť vybaviť SMART osvetlením, ktoré sa pohodlne ovláda napríklad i diaľkovým ovládaním. 

 

MURAT TIP: Viac si o SMART LED žiarovkách môžete prečítať v článku, kde vám poradíme aj s ich výberom

 

Internet vecí, to je aj komunikácia s vypínačmi a zásuvkami v domácnosti

 

Doplnkom osvetlenia sú aj SMART spínače s rôznymi zabudovanými scenármi. Upevníte ich na akýkoľvek hladký povrch a pomocou indikátora batérii spoľahlivo viete, či sú v prevádzke. Vďaka inteligentným spínačom s možnosťou prednastavených režimov môžete dokonca ovládať aj polohu žalúzií či dokonca bezpečnosť celého objektu. Skvelým sprostredkovateľom medzi ovládaním a akýmkoľvek prvkom vyžadujúcim zapojenie do elektrickej siete, je SMART zásuvka. A to i v prípade, ak zrovna nie je primárne určený do inteligentnej domácnosti (starší kávovar, rádio a podobne). Niektoré inteligentné zástrčky dokonca odsledujú aj množstvo spotrebovanej energie.

 

SMART termostat ako základ a hlavice ako doplnok vykurovania v inteligentnej domácnosti

 

Dnes funguje vykurovanie domu alebo bytu už bežne na základe automatizácie pomocou termostatu. Inteligentné SMART termostaty, ako prvky IoT, však prekračujú hranice klasického nastavenia požadovanej teploty v miestnosti alebo plánovania jednotlivých fáz a denných cyklov. Príkladom je vybavenie termostatu senzormi, ktoré zachytávajú pohyb obyvateľov domu a prispôsobujú tak teplotu v miestnosti podľa toho, či sa v nej niekto nachádza. 

 

Realitou je už aj možnosť ovládať vykurovanie pomocou hlasu, keďže niektoré termostaty vďaka zabudovanému reproduktoru dokážu reagovať na prednadstavené povely. Skvelým doplnkom na komplexné vykurovanie domácnostiSMART hlavice. Jednoduchou inštaláciou na vykurovacie teleso nielen šetria energiu a uľahčujú ovládanie (hlasom, priamym nastavením či pomocou aplikácie), ale taktiež pomocou strojového učenia dokážu započať vykurovanie v pravej chvíli, aby dosiahli požadovanú teplotu s čo najmenšími stratami.

Bezpečnosť SMART domácnosti – to sú videosystémy, zvončeky, kamery a detektory v rámci internetu vecí

 

Možnosti zabezpečenia vášho obydlia, majetku a najmä osôb v ňom, opäť raz prekročili hranice konvenčných možností. Vďaka SMART produktom na zabezpečenie môžete sledovať dianie v rámci interiéru, ale i značnej časti exteriéru svojho domu. Kým kamera zaznamenáva všetko potrebné, vy sa môžete pripojiť pomocou svojho smartfónu, počítača, tabletu alebo šikovného videovrátnika a komunikovať s osobou za vstupnou bránou/pri dverách aj v prípade, ak práve nie ste doma. Skvelou bodkou, dopĺňajúcu bezpečnosť domácnosti z hľadiska rizika požiaru sú inteligentné detektory, ktoré v reálnom čase zalarmujú dokonca i váš telefón.

 

Ako sme už v úvode načrtli, IoT – internet vecí je realitou, ktorá sa nás bude dotýkať už onedlho vo všetkých sférach ľudskej činnosti. Ak vás zaujíma viac trendov v elektropriemysle, nevynechajte náš článok, kde sme zmapovali tie najvýznamnejšie pre rok 2022

 

Ak vás zaujali práve riešenia v oblasti inteligentnej domácnosti alebo by ste ich radi ponúkli svojim zákazníkom, širokú ponuku komponentov nájdete na www.murat.sk

 

ZOBRAZIŤ PONUKU SMART PRODUKTOV DO DOMÁCNOSTI

 

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu